Mihai Netea, cercetător român în Olanda: „Vaccinul nu are efecte secundare importante”

Mihai Netea, cercetător în genetică la Institutul Nijmegen din Olanda, a acordat un interviu pentru Libertatea, în care explică ce ştim în prezent despre imunitatea împotriva COVID-19, posibilitatea reinfectării cu noul coronavirus şi aşteptările realiste privind campaniile de vaccinare la scară largă.

Cercetătorul român Mihai Netea este specializat în imunologia bolilor infecţioase şi sănătate globală şi predă biologie experimentală în Olanda. Biologul a primit cel mai important premiu de știință din Olanda, premiul Spinoza, un grant anual de cercetare în valoare de 2,5 milioane de euro, pentru cercetările sale privind modul în care sistemul imunitar recunoaşte microorganismele.
Imunitatea antrenată
– Aţi primit premiul Spinoza pentru cercetarea dumneavoastră privind memoria sistemului imunitar înnăscut. Ce este conceptul de “imunitate antrenată” şi cum ne-ar putea ajuta acum la o mai bună înţelegere a felului în care va evolua pandemia?
– Ceea ce am observat într-un număr de studii, în ultimii 10 ani, este că anumite vaccinuri (şi infecţii uşoare) pot induce o stimulare generalizată a sistemului imun care ne poate apăra împotriva mai multor tipuri de infecţii. Acest efect a fost numit “imunitate antrenată”. Noi sperăm să putem induce un astfel de efect prin vaccinarea, de exemplu, cu BCG (împotriva progresiei tuberculozei), care să ducă la protecţia cel puţin parţială împotriva COVID-19.
– Cum poate fi educată memoria sistemului imun prin vaccinuri? – Sunt mai multe mecanisme prin care memoria sistemului imun poate fi indusă: prin stimularea producției de anticorpi, prin inducerea de celule T cu efect antiviral şi prin activarea imunității antrenate. Până la jumătatea anului viitor ar putea fi vaccinate populaţiile la risc – Cât de repede ne putem aştepta să înceapă campania de vaccinare împotriva COVID-19? Şi, din acel moment, cât ne putem aştepta – în linii mari – să dureze până să poată fi pronunţat “finalul” pandemiei? – Având în vedere că vaccinul de la BioNtech/Pfizer (n.a.: interviul a fost realizat, prin e-mail, înaintea publicării rezultatelor preliminarii privind vaccinul companiei Moderna) are efecte pozitive, așteptarea este ca vaccinarea să înceapă deja către sfârşitul anului. Va dura însă câteva luni, până la jumătatea anului viitor, până când toate persoanele cu risc ridicat vor fi vaccinate.
– Ideea obţinerii imunităţii de grup în pandemie a fost un concept foarte controversat până acum. Este, din perspectiva dumneavoastră, o strategie posibilă pentru combaterea pandemiei? – După părerea mea, această strategie nu este viabilă, din cauză că ar duce la un număr extrem de mare de bolnavi şi decese, deci nu cred că această strategie ar trebui urmată. – Ce ştim, la acest moment, despre cât durează imunitatea dobândită în urma unei infecţii cu noul coronavirus? Care sunt factorii ce pot influenţa durata acestei imunităţi?
– Încă nu ştim exact cât de lungă este protecţia obţinută în urma unei infecţii. Din păcate, este un număr tot mai mare de bolnavi care s-au infectat de două ori, deci este posibil ca imunitatea să se piardă după 6-12 luni, dar acest lucru trebuie studiat (şi se studiază) în detaliu în următoarele luni. Dacă acest lucru se întâmplă, este posibil să avem nevoie de o vaccinare anuală, la fel ca pentru gripă.
Citeşte întreaga ştire:https://www.libertatea.ro/stiri/mihai-netea-cercetator-roman-in-olanda-vaccinul-nu-are-efecte-secundare-importante-3267612