Muncitorii români, în centrul unui nou scandal în Franţa. „Ar putea ieşi un adevărat masacru“

Muncitorii sezonieri români aflaţi la muncă în Franţa sunt printre cei mai expuşi riscurilor de a fi infectaţi cu noul coronavirus. În aceeaşi situaţie se mai află şi muncitorii bulgari, spanioli şi portughezi, care lucrează la fermele franceze.

Autorităţile din Hexagon au trecut în ultima perioadă la o campanie masivă de testare, ceea ce le-a permis să descopere noi focare de Covid-19. Astfel, la trei săptămâni de la descoperirea unui focar de coronavirus printre muncitori sezonieri din Bouches-du-Rhône, o campanie masivă de depistare a dezvăluit alte cazuri de contaminare în Vaucluse, Gard şi din nou, Bouches-du-Rhône, potrivit Adevarul.
Dintre cei 4.762 de lucrători sezonieri testaţi în Bouches-du-Rhône, 258 au fost pozitivi. „Situaţia este îngrijorătoare”, recunoaşte prefectul Pierre Dartout. „Mulţi oameni s-au recuperat, dar trebuie să rămânem vigilenţi”, a spus Dartout.
„Dacă te întâlneşti cu cineva căruia nu-i pasă, ar putea ieşi un adevărat masacru”, spune şi David Sève, preşedintele FDSEA du Gard, principalul sindicat agricol, care angajează 70 de muncitori în livezile sale din Beaucaire. Aceştia sunt muncitori sezonieri agricoli aduşi din România, Bulgaria, Spania şi Portugalia, toţi angajaţi ai unor ferme din Franţa.

Şi mai îngrijorător este faptul că cei mai mulţi dintre aceştia nu anunţă atunci când prezintă simptome de Covid-19.

OAMENII ASCUND ORICE SIMPTOM

Potrivit spuselor sale, două activităţi agricole au fost deja oprite, după ce muncitorii angajaţi să culeagă cireşe şi caise au început să se simtă rău. „Unii oameni îl au [Covid-19], dar spun «Nu mă pot opri»”, atrage atenţia David Sève. Oamenii nu anunţă că se simt rău fiindcă se tem că îşi vor pierde slujba şi nu vor mai avea de unde să aducă bani acasă. Sève a dat exemplul unor oameni care s-au confruntat cu această problemă: „S-a întâmplat ca trei sau patru persoane care locuiesc în apartament să afle că unul are Covid-19. Ceilalţi i-au luat lucrurile şi i le-au aruncat cu totul”.

Răspândirea bolii este favorizată de faptul că oamenii se înghesuie împreună în apartamente mici, pentru a-şi reduce cheltuielile. „Cele mai mari focare de coronavirus au fost depistate în fermele din zonă”, susţine doctorul Francis Charlet, de la Agenţia Regională pentru Sănătate (ARS). Este vorba despre femei şi bărbaţi cu vârste începând de la 25-30 de ani şi până la 60 de ani, toţi muncitori sezonieri. Potrivit sursei citate, muncitorii infectaţi cu SARS-CoV-2 au fost internaţi într-un centru de îngrijire pentru persoane vârstnice din Miramas şi într-un hotel din Salon-de-Provence.

În schimb, în Germania, la Tonnies, unde s-au înregistrat numeroase cazuri de muncitorii români infectaţi cu noul coronavirus, aceştia au început să fie ţinta localnicilor. Nemţii se tem că românii, care trăiesc şi în această ţară, înghesuiţi, în condiţii grele ce favorizează transmiterea bolii, răspândesc în comunitate Covid-19 şi i-ar vrea plecaţi. În această noapte, maşinile a doi români au fost incendiate, dar poliţia germană nu a oferit date despre posibilii făptaşi şi a anunţat că se caută martori.
Citeşte întreaga ştire:https://psnews.ro/muncitorii-romani-in-centrul-unui-nou-scandal-in-franta-ar-putea-iesi-un-adevarat-masacru-409936/