NATO după Londra: Rusia rămâne o amenințare pentru securitatea euro-atlantică
Reuniunea NATO de săptămâna trecută de la Londra s-a încheiat printr-un mini-conflict intern: Donald Trump a plecat de la Londra înaintea încheierii summitului, denunțând «ipocrizia» lui Justin Trudeau.
În urma summitului NATO de săptămâna trecută, ministrul rus de externe Serghei Lavrov a călătorit marți, 10 decembrie, la Washington pentru a se întâlni cu Donald Trump și cu secretarul de stat Mike Pompeo. Ei vor discuta în primul rând despre Ucraina, mai ales în urma întâlnirii de luni de la Paris în „formatul Normandia” între Putin, Zelenski, Macron și Merkel, care a avut loc pe fundalul aşa-numitei ‘formule Steinmeier’ de rezolvare a conflictului din Donbas, propusă de actualul preşedinte al Germaniei, Frank-Walter Steinmeier, pe când era ministru de interne, care prevede retragerea forţelor de ambele părţi de pe linia de contact, desfăşurarea de alegeri în regiunile separatiste şi acordarea ulterioară a unui statut special pentru acestea.
Vizita lui Lavrov la Washington mai vine și după remarcile ministrului rus al apărării, Serghei Șoigu, care a spus că Relațiile Rusiei cu NATO „nu sunt doar blocate, ci se degradează pe zi ce trece.”
Acțiunile din ce în ce mai agresive ale Rusiei constituie o amenințare…
Săptămâna trecută, la summitul de la Londra, liderii NATO, care și-au reînnoit hotărârea de respecta acel Articol 5 al Cartei, prin care ei se angajează să se apere reciproc, au mai spus și că: „acțiunile din ce în ce mai agresive ale Rusiei constituie o amenințare pentru securitatea euro-atlantică.”
Reuniunea NATO de săptămâna trecută de la Londra, care trebuia să marcheze apogeul a 70 de ani de pace occidentală, s-a încheiat printr-un mini-conflict intern: Donald Trump a plecat de la Londra înaintea încheierii summitului, denunțând «ipocrizia» lui Trudeau.
Trump și-a anulat chiar conferința de presă finală, aceasta fiind a doua asemenea ciocnire între el și premierul canadian Justin Trudeau, după cea de la summitul G7 din Quebec, anul trecut.
De data asta, la Londra, a fost vorba de un schimb de replici filmate. În video se văd Macron, Boris Johnson, Justin Trudeau și alții, iar Trudeau le spune celorlalți, care râd, că Trump „a făcut niște declarații, iar echipa lui părea căzută din cer”.
Imaginile au fost preluate imediat pe rețelele sociale. Ele arată un președinte SUA izolat și ridiculizat de egalii săi din NATO. Aflând asta, Trump l-a făcut de îndată „ipocrit”, sau cu două fețe („two-faced”), pe Trudeau, și-a anulat conferința de presă și s-a întors la Washington înaintea sfârșitului.
Abia ajuns luni la Londra pentru acest summit NATO, Trump se ciocnise deja, prin intermediari, cu Macron, spunând că președintele francez a vorbit într-un mod «insultător» și „very, very nasty”, pentru că a calificat NATO ca fiind într-o stare de «mort cérébrale».
Trump spusese că e insultător ca asemenea critici să vină din partea unei țări care are «un șomaj atât de ridicat».
Trump a plecat supărat de la summit, declarând că el știe că Trudeau se comportă așa pentru că țara lui, Canada, nu e în stare să atingă ținta de 2% din PIB pentru apărare, o cifră, a comentat cotidianul The Guardian, „care pare să fi devenit un fetiș pentru Trump”.
Tensiunile cu Turcia persistă
Pe lista punctelor concrete de pe agenda liderilor se remarcă faptul că nu s-a ajuns la vreun consens cu Turcia privind definirea terorismului, în contextul operațiunilor militare demarate de aceasta împotriva forțelor kurde din Siria.
Citeşte întreaga ştire:https://moldova.europalibera.org/a/nato-dup%C4%83-londra-rusia-r%C4%83m%C3%A2ne-o-amenin%C8%9Bare-pentru-securitatea-euro-atlantic%C4%83/30317865.html