O româncă a murit de COVID-19 după ce s-a întors din străinătate. „Nu au consultat medic, nu au luat medicamente, nu s-au testat”

O femeie de 49 de ani originară din comuna bistriţeană Maieru, venită recent în ţară din Irlanda împreună cu soţul, a decedat la domiciliu. Medicii au stabilit drept cauză a decesului boala COVID-19.
Diagnosticul a fost pus vineri, 13 august, în urma autopsiei, având în vedere că femeia nu a apelat la ajutor medical, potrivit Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Bistriţa-Năsăud. Decesul a survenit pe 11 august, iar două zile mai târziu autorităţile bistriţene au anunţat că există un nou deces al unui pacient cu COVID-19 din judeţ, cel de-al 623-lea de la debutul pandemiei. Şefa DSP Bistriţa-Năsăud, Anca Andriţoiu, a explicat că, la data la care femeia a venit în ţară, împreună cu soţul, Irlanda se afla încă pe lista ţărilor din zona verde, astfel că cei doi, care nu erau vaccinaţi împotriva COVID-19, nu au necesitat plasarea în carantină. “Este o persoană care a venit în ţară, în 20 iulie, din Irlanda, împreună cu soţul. În perioada aceea, Irlanda era în verde şi după aceea s-a transformat în alte culori. Femeia nu avea nicio restricţie. (…) După câteva zile au apărut simptome la soţ, dar nu au făcut nimic, absolut nimic: nu au consultat medic, nu au luat medicamente, nu s-au testat – nimic.
După alte vreo două-trei zile de la soţ, au apărut simptomele soţiei, tot aşa, fără să ia nicio măsură. Şi atât de rapid au mers la ea, încât a decedat la domiciliu. Nu avea boli cunoscute, nu i-au găsit nimic nici la autopsie. Ducând-o la autopsie, au găsit plămânii transformaţi sugestiv pentru COVID. S-a făcut testul imediat la Medicină Legală şi a ieşit pozitiv”, a declarat Anca Andriţoiu. Rudele în carantină, soţul internat A doua zi după decesul femeii, soţul acesteia a început să se simtă tot mai rău şi a chemat Ambulanţa. La spital s-a confirmat că şi el era infectat cu SARS-CoV-2, astfel că a fost internat. În urma declanşării anchetei epidemiologice, mai multe rude ale familiei revenite din Irlanda au fost plasate în carantină. Şefa DSP Bistriţa-Năsăud spune că există informaţii că cei doi soţi ar fi fost plecaţi şi la Băile Felix, în perioada de după venireae 20 au necesitat internare în spital. Dintre pacienţii spitalizaţi, doi sunt internaţi la Secţia de Terapie Intensivă.
Citeşte întreaga ştire: https://adevarul.ro/locale/galati/o-romanca-murit-covid-19-s-a-intors-strainatatenu-consultat-medic-nu-luat-medicamente-nu-s-au-testat-1_61190c595163ec42712d1188/index.html