O româncă din Italia riscă să ajungă la închisoare după ce a uitat complet de copiii rămași în România

O româncă în vârstă de 44 de ani, care este stabilită în orașul italian Napoli, riscă să ajungă la închisoare după ce și-a abandonat cu totul copiii, rămași în grija fostului soț în România, și nu a mai îndeplinit rolul de părinte în niciun fel față de aceștia. Judecătorii de la Tribunalul din Hârlău, județul Iași, au condamnat-o inițial la zile-amendă, apoi le-au transformat în zile de închisoare, relatează Ziarul de Iași.

Potrivit sursei citate, Dana Mihaela Ciobanu este domiciliată oficial în localitatea ieșeană Deleni, dar locuiește de mai mulți ani în Italia, la Napoli. Femeia a fost măritată până în 2010 cu un bărbat cu care are patru copii și, după divorț, judecătorii i-au încredințat ei unul dintre minori, o fetiță, iar ceilalți trei au fost lăsați în grija soțului, mama lor fiind obligată să plătească o pensie de întreținere pentru aceștia în valoare de 189 de lei pe lună.
Cu toate acestea, Dana Ciobanu a plecat în Italia la scurt timp după divorț și s-a recăsătorit acolo, iar din iunie 2011 nu a mai dat niciun semn copiilor și nici pensia alimentară nu a mai achitat-o. De menționat că legea din România consideră faptă penală neplata pensiei alimentare pe durata a trei luni, încadrând-o la abandon de familie, și este pedepsită cu închisoare între 6 luni și 3 ani sau cu amendă.

Fostul soț, cu care a fost căsătorită timp de 13 ani, a decis astfel, în 2018, să o dea în judecată pe mama copiilor săi, aceasta fiind citată de autoritățile române chiar și în Italia. Femeia, în schimb, nu a răspuns acuzației, iar judecătorii au decis să o condamne în luna iunie a anului trecut la 200 de zile-amendă, care însemna pentru ea o sancțiune în valoare totală de 10 000 de lei (peste 2 000 de euro). Sentința a rămas definitivă deoarece femeia nu a depus apel pentru a contesta-o.

„Instanţa reţine că inculpata a avut o atitudine pasivă pe tot parcursul procesului penal, nu s-a prezentat şi nu a răspuns în scris solicitărilor organelor judiciare, iar infracţiunea comisă de aceasta aduce atingere bunei creşteri şi educaţiei minorilor care au nevoie atât de sprijinul moral al părinţilor, dar şi de cel financiar. De asemenea, instanţa are în vedere şi faptul că inculpata nu se află în ţară, şi-a format o altă familie în Italia, nu a mai ţinut legătura cu cea din ţară, aceasta manifestând dezinteres total“, au declarat magistraţii din Hârlău.

Din nefericire pentru Dana Ciobanu, care avea obligația de a achita amenda în maxim trei luni sau de a cere eșalonarea acesteia, Parchetul a decis să solicite înlocuirea amenzii cu zile de închisoare. Judecătorii au citat-o din nou, chiar și cu mandat de aducere, dar femeia nu s-a prezentat nici de această dată la tribunal, iar acum amenda de 10 000 de lei s-a transformat în 200 de zile de închisoare.

Sentința a fost pronunțată la 6 aprilie 2021 și inculpata avea la dispoziție doar trei zile de la acea dată pentru a contesta-o.
Citeste mai mult:https://www.rotalianul.com/romanca-din-italia-risca-sa-ajunga-la-inchisoare-dupa-ce-uitat-complet-de-trei-dintre-copii-ei-ramasi-in-romania/