Organizaţia Mondială a Sănătăţii: consecinţele epidemiei vor fi resimţite timp de decenii
Organizaţia Mondială a Sănătăţii avertizează că actuala epidemie de coronavirus va fi „lungă”. „Această pandemie este o criză sanitară cum nu vedem decît o dată la un secol, iar efectele ei vor fi resimţite în deceniile viitoare” a declarat directorul general al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, Tedros Adhanom Ghebeyssus. Comitetul de urgenţă al Organizaţiei s-a reunit la sfîrşitul săptămînii trecute la Geneva pentru a analiza din nou situaţia.
Peste 17 milioane de persoane contaminate în 196 de ţări, peste 674 000 de morţi în lume şi nici o certitudine la orizont. Iată, într-o singură frază, tabloul general al actualei crize sanitare. Cele mai afectate ţări, ca număr de victime, sunt Statele Unite, Brazilia, Mexicul, Marea Britanie şi India.
În Europa este aşteptat un al doilea val de contaminări în context de vacanţe, iar toamna se anunţă cu numeroase veşti proaste: creşterea şomajului, recesiune economică, falimente.
O primă preocupare a tututor liderilor politici este evitarea unei noi carantinări generale. Tot mai insistent se recomandă masca sanitară nu doar în spaţiile închise ci şi pe stradă. În Franţa, mai multe oraşe precum Biarritz, Bayonne sau Lille au decretat masca obligatorie pe străzile comerciale, în pieţe, în parcuri, pe anumite plaje… Ministrul francez al sănătăţii Olivier Véran îi lasă pe prefecţi să decidă, în funcţie de regiune şi de zone urbane, unde devine masca sanitară obligatorie. Potrivit cotidianului Le Figaro care dedică un dosar noilor evoluţii ale epidemiei, Europa nu va avea încotro şi va trebui să generalizeze obligativitatea măştii în exterior.
Continuă, în context, cursa dar şi competiţia pentru găsirea unui vaccin. Comisia Europeană a rezervat, în numele celor 27 de ţări membre ale Uniunii, 300 de milioane de doze de vaccin aflate în pregătire în laboratoarele grupului francez Sanofi, arată Le Figaro. Sunt şi alţi fabricanţi însă în competiţie, care au primit deja comenzi, iar în acest context asistăm la formarea a tot felul de alianţe şi la un fel de război mediatic între laboratoate. Renumitul imunolog american Anthony Fauci s-a arătat, de exemplu, neîncrezător în vaccinurile pregătite de Rusia şi China, ceea ce a suscitat reacţii vehemente în cele două ţări.
Cotidianul Le Monde arată că noul coronavirus rămîne încă misterios. De exemplu, în Franţa, 51 la sută dintre persoanele testate pozitiv între 20 şi 26 iulie nu prezintă simptome clinice, ceea ce nu înseamnă că aceste persoane nu pot contamina şi pe alţii. În Franţa a fost semnalată în ultimul timp o creştere a contaminărilor la categoria de vîrstă 15-44 de ani. Potrivit unui nou studiu evocat de revista L’Express copiii ar fi un vector important de propagare a epidemiei. S-ar părea că în nările unor copiii avînd sub cinci ani s-au găsit cantităţi de coronavirus de o sută de ori mai ridicate decît la copiii mai mari sau la adulţi.
Citeşte întreaga ştire:https://www.rfi.ro/special-paris-123644-organizatia-mondiala-sanatatii-consecintele-epidemiei-vor-fi-resimtite-timp-de