Planul Spaniei pentru a intra în „noua normalitate” în 2 luni. Cum va arăta viața după coronavirus

Spania a anunțat un plan în patru etape pentru a relaxa restricțiile impuse populației și a reveni la „o nouă normalitate” până la finalul lunii iunie, informează BBC.

Premierul Pedro Sanchez a anunțat că fiecare regiune va relaxa măsurile într-un ritm diferit, în funcție de severitatea epidemiei.

Patru insule spaniole vor fi primele zone în care măsurile vor deveni mai blânde, începând cu data de 4 mai. Restul Spaniei va urma o săptămână mai târziu.

Epidemia de coronavirus a provocat peste 24.000 de morți în Spania, acesta fiind unul dintre cele mai ridicate bilanțuri din întreaga lume. Autoritățile spaniole au impus măsuri foarte stricte pentru a împiedica răspândirea epidemiei încă de la mijlocul lunii martie. Copiii nu au avut voie să iasă din case timp de 6 săptămâni.

Au apărut semne că epidemia a intrat în declin, numărul morților scăzând la 301 marți (vârful în aprilie a fost de 950), iar cel al infecțiilor noi la 1.038.

Începând de duminica trecută, copiii sub 14 ani au voie să iasă din casă o oră pe zi, în intervalul 9-21. Începând din 2 mai, și restul populației va putea ieși pentru exerciții fizice sau plimbări, însă doar dacă rata infecțiilor continuă să scadă.

Cum va ieși Spania din izolare

Spania a făcut deja un prim pas, permițând muncitorilor din industria prelucrătoare, construcții și alte domenii să revină la muncă din 13 aprilie.

Marți, premierul Sanchez a prezentat planul în patru etape de ieșire din izolare, fiecare etapă urmând să dureze mai puțin de două săptămâni. Procesul va dura cel puțin șase săptămâni, sau cel mult opt, speră autoritățile.

„Până la finalul lunii iunie, noi ca țară vom fi intrat într-o nouă normalitate dacă epidemia rămâne sub control”, a spus Sanchez.

Înaintea începerii planului, va există o fază preparatorie, denumită „faza zero”, din 4 în 11 mai. În această perioadă, frizeriile și saloanele se pot redeschide, restaurantele pot oferi mâncare la pachet și echipele sportive pot începe antrenamentele.

Fiecare provincie va avea un calendar diferit de relaxare a măsurilor, în funcție de numărul bolnavilor, capacitatea spitalelor locale și felul în care sunt respectate măsurile de distanțare socială.

Guvernul spaniol dorește să se continue munca de acasă, în cazurile în care se poate, până în iunie, când ar urma să fie aplicată faza finală a planului său.

Spania a evitat să stabilească termene pentru relaxarea măsurilor, pentru ca ele să nu fie încălcate în cazul în care se schimbă situația.

Calendarul reluării activității în Spania

-Afacerile mici și hotelurile se pot redeschide din 11 mai, însă cu măsuri de distanțare socială

-Anumite școli vor fi redeschise în luna mai, însă majoritatea vor rămâne închise până în septembrie

-Restaurantele pot redeschide terasele de la mijlocul lunii mai, însă vor putea ocupa doar 30% din capacitate în primă fază

-Serviciile religioase se pot relua din 11 mai, însă cu cel mult o treime din capacitatea clădirii

-Teatrele și cinematografele se vor redeschide de la finalul lunii mai, însă doar cu o treime din sală ocupată

-Magazinele se deschide la jumătate din capacitate de la mijlocul lunii iunie, însă clienții trebuie să păstreze 2 metri între ei

-Plajele se vor redeschide la finalul lunii iunie

Premierul spaniol Pedro Sanchez le-a transmis spaniolilor că „pot întrevedea viitorul care va fi o recompensă pentru efortul colectiv făcut în ultimele săptămâni”. Cu toate acestea, el a avertizat că „virusul încă dă târcoale”.

Economia Spaniei a fost puternic afectată de epidemia, iar Banca Centrală estimează că rata șomajului ar putea atinge 21,7% în 2020. Pedro Sanchez a anunțat că o recesiune „de dimensiuni extraordinare” ar putea apărea, situație care ar necesita un răspuns extraordinar din partea UE.
Citeşte întreaga ştire:https://radiochisinau.md/planul-spaniei-pentru-a-intra-in-noua-normalitate-in-2-luni-cum-va-arata-viata-dupa-coronavirus–108163.html