Portugalia a câștigat lupta cu pandemia de COVID-19

Se pare că Portugalia a învins pandemia de coronavirus. Guvernul de la Lisabona a impus rapid carantina, a testat masiv populația, iar din 2015 investește bani într-un sistem medical bine pus la punct, scrie The Telegraph. De la 1 iunie, portughezii își vor putea relua viața de dinainte.
Pe 29 februarie, vestea că autorul Luis Sepúlveda a fost testat pozitiv pentru Covid-19 și că se află într-o secție de terapie intensivă din Spania, a ridicat alarma în țara vecină, Portugalia. Scriitorul și jurnalistul originar din Chile fusese, cu o săptămână în urmă, la un festival de literatură din apropiere de Porto. Din nefericire, Luis Sepúlveda a fost una dintre cele peste 25.000 de victime pe care coronavirusul le-a făcut în Spania.

În Portugalia, țară care a identificat primele cazuri de coronavirus pe 2 martie, cifrele oficiale au ajuns, duminică, la 1.063 de decese și la 25.524 de cazuri de îmbolnăviri.

Reacția Portugaliei a fost promptă. Măsurile de carantină au fost anunțate pe 13 martie, în aceeași zi cu Spania, chiar dacă aveau doar 122 de cazuri Covid-19 confirmate și niciun deces.

Portugalia pare că a câștigat lupta cu pandemia și începe acum să relaxeze restricțiile, după ce a evitat ca sistemul medical să intre în colaps, așa cum s-a întâmplat în Spania și în Italia. De duminică, cei 10,2 milioane de portughezi au voie să se plimbe liberi pe străzi. Luni s-au deschis afacerile mici, saloanele de înfrumusețare, birourile și bibliotecile. Pe 18 mai, urmează să se redeschidă muzeele, barurile, restaurantele și școlile pentru unii elevi. Pe 1 iunie se așteaptă o revenire totală la viața de dinainte, dar până atunci portughezii nu au voie să iasă în grupuri mai mari de 10 persoane și trebuie să poarte mască în mijloacele de transport în comun.
Potrivit epidemiologilor și experților, cheia succesului Portugaliei a constat în faptul că a fost una dintre ultimele țări din Europa care au înregistrat cazuri de Covid-19. La asta, s-au adăugat urmărirea focarelor de infectare, testarea la scară largă și un sistem de sănătate bine pus la punct. Din 2015, de când liderul partidului socialist, António Costa a devenit prim-ministru, forța de muncă națională în domeniul sănătății a crescut cu 13 la sută, iar cheltuielile guvernamentale totale pentru asistență medicală sunt mai mari cu 18%.

Transmiterea locală de Covid-19 a început pe 12 martie în Portugalia, mult mai târziu decât în Franța, Spania sau Italia.

„Portugalia a avut posibilitatea să urmărească experiența altor țări, să învețe din ea și să vadă ce măsuri au fost luate. Portugalia a sfârșit punând în aplicare mai mult sau mai puțin aceleași măsuri ca restul statelor, dar a făcut asta într-o fază incipientă a epidemiei”, a declarat Inês Fronteira, profesor de epidemiologie la Institutul de Igienă și Medicină Tropicală de la Universitatea Nova din Lisabona.
La succesul Portugaliei a mai contribuit și starea de calm care a fost menținută pe parcursul crizei. Deși guvernul a declarat stare de urgență, a încercat să nu-i pedepsească prea aspru pe cei care au încălcat regulile. Portugalia a făcut doar câteva zeci de arestări pentru nerespectarea măsurilor de carantină – în comparație cu 7.000 în Spania.
Citeşte întreaga ştire:https://www.forbes.ro/portugalia-castigat-lupta-cu-pandemia-de-covid-19-163615