Povestea cerşetoarei din România care s-a luat la trântă cu statul elveţian şi a câştigat la CEDO.
O cerşetoare din România a câştigat un proces la CEDO cu statul elveţian. Elveţia va trebui să-i plătească acum şi despăgubiri, iar vestea succesului său a ajuns în toată Europa.
Violeta Sibianca Lăcătuş, o tânără de 28 de ani din judeţul Bistriţa-Năsăud, ar fi ajuns în 2011 în Geneva, unde a fost amendată de mai multe ori pentru cerşetorie. Prima dată, ea a fost amendată cu 93 de euro, iar ulterior a luat alte opt amenzi. Totul a culinat cu amenda din 2014, cânda fost sancţionată cu aproape 500 de euro, amenda cumulată.
Ea a depus recursuri, iar ulterior a făcut chiar apel la Curtea Federală a Elveţiei. Apelul a fost respins în 2015, iar în luna martie din acelaşi an a fpst arestată şi a petrecut 5 zile după gratii, pentru neplata amenzilor. Însă Violeta Sibianca Lăcătuş nu s-a dat bătută şi a mers mai departe. Ea s-a adresat Curţii Europene a Drepturilor Omului, unde a reclamat faptul că a fost umilită şi persecutată. În acest demers, ea fost susţinută de o avocată specializată în „combaterea reprimării sistematice a cerşetoriei”. Deşi aparent şansele ei erau minime, acum patru zile, la Curtea Europeană a Drepturilor Omului, cerşetoarea originară din România a câştigat procesul.
Pe lângă faptul că a câştigat procesul, statul elveţian este obligat să-i plătească daune morale de circa 950 de euro. În decizia ei, Curtea a reţinut că tânăra avea dreptul „inerent demnităţii umane, de a-şi putea exprima suferinţa şi a încerca să-şi asigure nevoile prin cerşetorie”. Cum a câştigat procesul „CEDO apreciază că sancţiunea aplicată reclamantei nu constituia o măsură proporţională nici în scopul luptei împotriva criminalităţii organizate, nici al celui ce vizează protecţia drepturilor trecătorilor, rezidenţilor şi proprietarilor de magazine”, a explicat instituţia judiciară a Consiliului Europei, cu sediul la Strasbourg.
„Plasată într-o situaţie de vulnerabilitate manifestă, reclamanta avea dreptul, inerent demnităţii umane, de a putea să-şi exprime situaţia grea şi să încerce să-şi asigure nevoile de bază prin cerşetorie”, motivează CEDO. Astfel, Elveţia ar încălcat articolul 8 al Convenţiei Europene a Drepturilor Omului. Este vorba despre un articol care protejează respectarea vieţii private şi familiale. Per total, statul elveţian va trebui să-i achite acum reclamantei 922 de euro daune morale. Dosarul CEDO poate fi consultat aici.
Înainte de a obşine viictoria la Strasbourg, Violeta Sibianca Lăcătuş, care anul acesta va împlini 28 de ani, s-a întors în satul ei natal. Bistriţa Expres scrie că tânăra este satul din Pintic, comuna Teaca (judeţul Bistriţa Năsăud), unde s-a reîntors după periplul din anii petrecuţi prin Elveţia. Potrivit sursei citate, în localitate trăiesc două tinere cu acelaşi nume: Sibianca Lăcătuş şi Sibianca Violeta Lăcătuş, una născută în 1983, cealaltă în 1992, iar ambele au fost plecate în Elveţia. Cea care a câştigat procesul cu statul elveţian s-a întors de cel puţin doi ani în ţară. Ea apare în evidenţele Primăriei Teaca cu cereri pe 2019 şi 2020 pentru ajutoare de încălzire, informaţie confirmată de primarul Iustian Muntean.