Povestea cerşetoarei din România care s-a luat la trântă cu statul elveţian şi a câştigat la CEDO.

O cerşetoare din România a câştigat un proces la CEDO cu statul elveţian. Elveţia va trebui să-i plătească acum şi despăgubiri, iar vestea succesului său a ajuns în toată Europa.
Violeta Sibianca Lăcătuş, o tânără de 28 de ani din judeţul Bistriţa-Năsăud, ar fi ajuns în 2011 în Geneva, unde a fost amendată de mai multe ori pentru cerşetorie. Prima dată, ea a fost amendată cu 93 de euro, iar ulterior a luat alte opt amenzi. Totul a culinat cu amenda din 2014, cânda fost sancţionată cu aproape 500 de euro, amenda cumulată.
Ea a depus recursuri, iar ulterior a făcut chiar apel la Curtea Federală a Elveţiei. Apelul a fost respins în 2015, iar în luna martie din acelaşi an a fpst arestată şi a petrecut 5 zile după gratii, pentru neplata amenzilor. Însă Violeta Sibianca Lăcătuş nu s-a dat bătută şi a mers mai departe. Ea s-a adresat Curţii Europene a Drepturilor Omului, unde a reclamat faptul că a fost umilită şi persecutată. În acest demers, ea fost susţinută de o avocată specializată în „combaterea reprimării sistematice a cerşetoriei”. Deşi aparent şansele ei erau minime, acum patru zile, la Curtea Europeană a Drepturilor Omului, cerşetoarea originară din România a câştigat procesul.
Pe lângă faptul că a câştigat procesul, statul elveţian este obligat să-i plătească daune morale de circa 950 de euro. În decizia ei, Curtea a reţinut că tânăra avea dreptul „inerent demnităţii umane, de a-şi putea exprima suferinţa şi a încerca să-şi asigure nevoile prin cerşetorie”. Cum a câştigat procesul „CEDO apreciază că sancţiunea aplicată reclamantei nu constituia o măsură proporţională nici în scopul luptei împotriva criminalităţii organizate, nici al celui ce vizează protecţia drepturilor trecătorilor, rezidenţilor şi proprietarilor de magazine”, a explicat instituţia judiciară a Consiliului Europei, cu sediul la Strasbourg.
„Plasată într-o situaţie de vulnerabilitate manifestă, reclamanta avea dreptul, inerent demnităţii umane, de a putea să-şi exprime situaţia grea şi să încerce să-şi asigure nevoile de bază prin cerşetorie”, motivează CEDO. Astfel, Elveţia ar încălcat articolul 8 al Convenţiei Europene a Drepturilor Omului. Este vorba despre un articol care protejează respectarea vieţii private şi familiale. Per total, statul elveţian va trebui să-i achite acum reclamantei 922 de euro daune morale. Dosarul CEDO poate fi consultat aici.
Înainte de a obşine viictoria la Strasbourg, Violeta Sibianca Lăcătuş, care anul acesta va împlini 28 de ani, s-a întors în satul ei natal. Bistriţa Expres scrie că tânăra este satul din Pintic, comuna Teaca (judeţul Bistriţa Năsăud), unde s-a reîntors după periplul din anii petrecuţi prin Elveţia. Potrivit sursei citate, în localitate trăiesc două tinere cu acelaşi nume: Sibianca Lăcătuş şi Sibianca Violeta Lăcătuş, una născută în 1983, cealaltă în 1992, iar ambele au fost plecate în Elveţia. Cea care a câştigat procesul cu statul elveţian s-a întors de cel puţin doi ani în ţară. Ea apare în evidenţele Primăriei Teaca cu cereri pe 2019 şi 2020 pentru ajutoare de încălzire, informaţie confirmată de primarul Iustian Muntean.

Citeste mai mult:https://adevarul.ro/locale/bistrita/povestea-cersetoarei-romania-s-a-luat-tranta-statul-elvetian-castigat-cedo-cazul-intrat-istoria-jurisprudentei-europene-1_600c1e945163ec42713df73e/index.html