Profesorul român care în vacanţe munceşte ca şofer în Spania. Toţi banii strânşi i-a donat elevilor nevoiaşi

Un profesor de religie de la graniţa de nord a României, cunoscut pentru proiectele sale umanitare, a muncit o vară întragă ca şofer în Spania pentru ca elevii săraci de la el din sat să poată merge la şcoală.
Vasile Postolachi este un tânăr de 30 de ani din Rădăuţi Prut, o comună situată chiar la graniţa României cu Republica Moldova, în judeţul Botoşani. Vasile este profesor de religie şi doctor în Teologie iar de câţiva ani a devenit un adevărat înger protector al sărmanilor de pe ambele maluri ale Prutului. Pentru tânărul profesor credinţa printre altele înseamnă şi umanitate, caritate şi ajutorarea semenilor. S-a dedicat trup şi suflet oamenilor greu încercaţi din această zonă săracă a României. A ajuns până la punctul în care s-a împrumutat la bănci şi a muncit pe rupte pentru a le ajuta copiii să urmeze şcoala sau să iasă din bezna sărăciei. O vară de muncă în Spania În acestă toamnă patru copii săraci sau abandonaţi de părinţi au reuşit să înceapă şcoala numai fiindcă Vasile, tânărul profesor de religie şi-a sacrificat o vară întreagă, muncind în Spania. Mai precis, vara trecută Vasile Postolachi s-a dus în Spania, la nişte rude dar şi la prietenii pe care şi-i făcuse odată cu studiile doctorale. Gândul i-a rămas însă la copiii săraci de la Rădăuţi Prut. Aşa că s-a gândit să muncească pentru a le oferi rechizite şi tot ce au nevoie pentru a începe şcoala. A muncit trei luni ca şofer. „Eram în vacanţa de vară şi am zis că este o oportunitate. Munca nu este ruşinoasă. Am lucrat ca şofer la un hotel din Spania. Duceam turiştii la plajă,înapoi la hotel sau acolo unde avea u nevoie. Toţi banii i-am strâns”, spune Vasile Postolachi. S-a întors acasă dar a descoperit că au mai fost iniţiative umanitare şi s-au strâns bani de rechizite. Aşa că a păstrat toţi banii strânşi sperând ca vara aceasta să-i înmulţească şi să ofere ajutoare mai consistente. Pandemia dar şi faptul că s-a îmbolnăvit de COVID-19 au zădărnicit planurile lui Vasile, nevoit să rămână acasă.” „Trebuie să facem tot ce ne stă în putinţă pentru a face bine” Chiar şi aşa banii strânşi cu o vară înainte au prins bine. A reuşit să ofere patru burse de început de an şcolar, elevilor foarte săraci. Doi sunt din Republica Moldova iar ceilalţi doi din comuna Rădăuţi Prut.

„M-am gândit să le cumpăr rechizite prima dată. Apoi tablete că era nevoie pentru şcoala on-line. M-am gândit să le ofer burse ca să înceapă bine şcoala. Burse din banii strânşi. Nu este mult dar este un început. Unul dintre copii, de exemplu, învaţă bine dar a fost abandonat de părinţi. Trebuie să facem tot ce ne stă în putinţă pentru a face bine”, spune Vasile Postolachi. Profesorul botoşănean a oferit de asemenea măşti de protecţie pentru toţi cei care nu şi le permiteau. Şi asta în condiţiile în care chiar profesorul a suferit din cauza COVID-19. Îngerul păzitor al nevoiaşilor de pe ambele malurie ale Prutului Vasile Postolachi a făcut Teologia la Iaşi, a urmat şi doctoratul dar s-a întors ca profesor de religie în satul natal Rădăuţi Prut. De atunci a simţit o chemare pentru acţiunile umanitare. A pus pe picioare un proiect prin care a reuşit să strângă o bibliotecă întreagă de carte românească pentru elevii din Basarabia. Mai mult decât atât s-a împrumutat la bancă şi a dus în prima lor excursie pe copiii nevoiaşi din sat dar şi de peste Prut. În iarna acestui an a reuşit să mobilizeze pe toată lumea şi a ajutat peste 700 de nevoiaşi din judeţul Botoşani dar şi în zonele apropiate din Basarabia.

Citeşte întreaga ştire:https://adevarul.ro/locale/botosani/profesorul-roman-vacante-munceste-sofer-spania-banii-stransi-i-a-donat-elevilor-nevoiasi-1_5f674d835163ec42712870b6/index.html