Româncă arestată în Marea Britanie, acuzată că și-a răpit propriul copil: „Mi s-au încălcat toate drepturile”

Diana Bercuci are 35 de ani și din noiembrie este închisă în Marea Britanie, pe motiv că și-ar fi răpit copilul pe care îl are cu un cetățean englez. ”Sunt distrusă din toate punctele de vedere, și emoțional, și mental. Nu mi-am mai văzut copilul de șapte luni”, a mărturisit pentru Libertatea tânăra mamă.

În luna august a anului trecut, Libertatea vă prezenta povestea Dianei Bercuci, care trecea printr-un adevărat coșmar. Tatăl copilului ei, cetățean britanic, o acuzase de răpire internațională. Îi făcuse plângere atât în Marea Britanie, cât și în România. Tribunalul București a decis în primă instanță ca băiatul de 3 ani să fie trimis în Marea Britanie, la tată. Asta, cu toate că bărbatul nu și-a recunoscut copilul decât după un test de paternitate și a refuzat să plătească pensie alimentară. Copilul nu a locuit decât cu mama, întâi în apartamentul închiriat în Londra, apoi la Focșani, unde românca are domiciliul și unde s-a întors după ce i s-a terminat contractul de muncă. Copilul are cetățenie română. Apelul la Tribunalul București urma să se judece în decembrie 2019.

Arestată de cum a pășit pe teritoriu britanic În luna noiembrie, însă, Diana și-a lăsat copilul în grija mamei și a plecat la un training de trei zile în Marea Britanie, pentru că își găsise un nou loc de muncă. Poliția a ridicat-o din avion, imediat ce a aterizat. ”M-au băgat într-o celulă în care nu era decât o toaletă, o chiuvetă și un pat. Era gol în capul meu, nu puteam să cred că așa ceva se întâmplă. Nu poți aresta pe cineva fără să investighezi. Am zis că o să fie ceva temporar, că îmi vor da drumul după interogatoriu”, ne-a povestit românca, într-o conversație telefonică.
Nu i-au dat drumul, din contră, au dus-o la tribunal și, după o audiere fulger, fără un avocat din oficiu, tânăra a fost transferată la închisoarea HMP Bronzefield, de lângă Heathrow. Încă se află acolo. Iar tratamentul de care ”beneficiază” este cel prevăzut de sistemul penitenciar britanic pentru pedofili și criminali, acuză ea.
Diana Bercuci:”Sunt tot felul de persoane închise, inclusiv persoane care suferă de boli mintale. În plus, m-au băgat în grupul ”level one child protection”, unde sunt de obicei băgați criminalii de copii și pedofilii. Este un tratament absolut degradant. Fiind mamă, cum se pot gândi că aș putea să-i fac vreodată rău copilului meu sau oricărui copil?”
Cum se stabilește domiciliul unui minor
Fără să țină cont că mai exista un proces cu aceeași cauză în desfășurare în România, autoritățile britanice au obligat-o pe Diana să-l ducă pe cel mic în Marea Britanie. Copilul a fost dus în Regat de bunică.
”Când s-a întors copilul în Marea Britanie, a stat două săptămâni la două hoteluri diferite, până să îl dea tatălui. E încălcarea Convenției de la Haga, prin care se spune că minorul se întoarce la reședința obișnuită din Londra. Problema este că, de fapt, copilul nu a avut nicio reședință în Londra, a stat cu mine când lucram aici, în apartamentul închiriat, și în România”, explică femeia ițele încâlcite ale cazului ei.
Diana vrea să se reprezinte singură. Nu mai are bani să plătească un avocat, așa că s-a apucat să studieze legea. ”Dacă tatăl și mama nu au un domiciliu comun și nu sunt căsătoriți, copilul are domiciliul mamei. Iar dacă tatăl și mama sunt împreună, chiar și necăsătoriți, și locuiesc în aceeași casă, copilul are acel domiciliu. Fostul meu prieten a spus că el a locuit cu mine, a făcut fals în declarații, atât în Marea Britanie, cât și în România, la tribunal. De aceea, Marea Britanie și-a asumat jurisdicția în mod eronat. Și încerc să combat acest lucru din luna noiembrie încoace”, spune tânăra.
Citeşte întreaga ştire:https://www.libertatea.ro/stiri/romanca-arestata-marea-britanie-acuzata-rapire-propriul-copil-3024914