Români stabiliți în nordul Suediei, lângă Cercul Polar: “Coronavirusul nu sperie pe nimeni, iar regulile de distanțare există aici dintotdeauna”

Comuna Pitea, din nordul Suediei, este locul unde coronavirusul nu sperie pe nimeni. Aici, la doar o oră și ceva de mers cu mașina până la Cercul Polar, viața nu și-a schimbat cursul obișnuit. Florin și Oana, doi români stabiliți în mica localitate de peste zece ani, ne-au povestit cum se trăiește în pandemie, în aerul tare și curat din apropierea Cercului Polar.
În nordul extrem al Suediei scăldat de apele Golfului Botnic, regulile de luptă împotriva pandemiei se pierd până la dispariția completă, confundându-se cu un comportament extrem de relaxat al localnicilor. De fapt, este vorba doar de recomandări: să stai la un metru și jumătate de orice persoană, să te speli pe mâini și să folosești dezinfectant pentru curățarea unor suprafețe. Reguli despre care oamenii locului spun că sunt ”de bun-simț” și pe care orice persoană ar trebui să le respecte pentru a trăi civilizat, nu pentru a se feri de vreo boală. Cu atât mai mult de COVID-19, virus despre care suedezii din localitatea în care vara nu e noapte niciodată spun că este doar o răceală care nu sperie pe nimeni. Regulile de igienă sunt respectate de suedezi din civilizație, nu de frica bolii ”Nu e nevoie să ți se spună să te speli pe mâini. Nu e nevoie să ți se atragă atenția că nu e normal să te lipești de cineva când stai de vorbă cu el. La fel de necesar este să cureți din când în când cu dezinfectant suprafețele din casă sau de la locul de muncă. Aici, la Pitea, toate acestea sunt considerate a fi lucruri normale și lumea le respectă dintotdeauna”, povestește românca.
Nu există controale, nu se dau amenzi. Igiena e în ADN-ul lor. De aceea nimeni nu e panicat aici, la Pitea. Ce pandemie? E o răceală care nu sperie pe nimeni… Coronavirusul este aici trecut la și altele.
Bătrânii folosesc bețele de mers nordic Suedia a oferit lumii întregi un alt mod de a înfrunta pandemia ucigașă. Fără restricții, fără distanțări sociale, fără blocaje economice. Imunizare în masă. Există însă și un preț, numărul deceselor în rândul bătrânilor. Specialiștii vor decide dacă autoritățile de la Stockholm au reacționat bine în fața bolii. Cei din Pitea sunt convinși că nu a fost vorba de o greșeală, ci că viața și-a urmat cursul…
”Nimeni nu poartă mască sau mănuși. La farmacie, nici măcar nu sunt, nu ai de unde să le iei”, povestește și Florin, fost handbalist de performanță la Steaua și fost antrenor în Suedia, la grupele de juniori și echipe de seniori.
Citeşte întreaga ştire:https://www.libertatea.ro/stiri/poveste-de-langa-cercul-polar-2994802