România a dat marea lovitură în Europa. Am depășit o mare putere economică

Anul care se încheie a sporit, pe de o parte, dezechilibrele în economia românească, dar a venit, în același timp, și cu aspecte pozitive. România a avansat ușor în clasamentul puterii economice întocmit pentru țările din Uniunea Europeană.
La nivel macro, România încheie 2019 cu un deficit bugetar care n-a mai fost văzut din anii de criză şi cu prima deteriorare a ratingului ţării de la finalul crizei încoace.

Balanţa de plăţi a guvernului dădea semne de dezechilibru încă din vară. Însă debarcarea guvernării PSD, principalul eveniment intern cu impact economic al anului, a lăsat noul Executiv în faţa unor lucruri neaşteptate.
Aspectele pozitive

Au fost şi lucruri pozitive, care ne-au dus anul acesta peste Portugalia, la PIB. În plus, la 1 ianuarie se majora salariul minim brut de la 1.900 de lei, la 2.080 de lei, stârnind temeri despre inflaţie, care s-au dovedit nefondate pe măsură ce ne-am apropiat de sfârşitul anului.

Deși rata inflaţiei a rămas la una dintre cele mai mari valori din Europa, respectiv 3,77%, a fost totuși mai mică decât cea de anul trecut, de 4,6%.

Salariile au crescut cu 14,5% anul acesta, dopate parţial de majorările făcute prin lege la stat. România a crescut solid şi anul acesta.
Avansul economiei

O prognoză de 4,6% ne plasează pe locul al doilea în UE, în urma Ungariei, care a reuşit un an excelent. În aceste condiţii, datoriile României au rămas la un nivel constant, de aproximativ 35% din PIB, o cotă net inferioară limitei din tratatul de aderare de 60% din PIB.

Sfârşitul anului 2019 găseşte România pe locul 48 în lume la mărimea PIB-ului nominal, la fel ca în 2018. Suntem depăşiţi de Cehia şi urmaţi de Portugalia, pe care am depăşit-o chiar anul acesta.

Aşadar, România, cu plusuri şi cu minusuri, a stagnat în lume în 2019, dar a avansat uşor în Europa, depăşind anul acesta Portugalia, arată economica.net.
Probleme pentru 2020

Imediat după schimbarea guvernării PSD cu cea nouă, a PNL, indicatorii României au început să se deterioreze masiv. De la o ţintă de deficit bugetar de 2,8% pe 2019, atinsă încă din vară, s-a ajuns la o proiecţie de 4,3%, mult în afara pragului superior de 3% impus prin tratatul de aderare.

Calendarul de creştere în continuare a pensiilor şi salariilor, întocmit de guvernul PSD, a fost asumat de noua guvernare, chestiune care a condus la o retragere a încrederii pieţelor externe.

În ultima lună a anului, agenţia de rating Standard&Poor’s a emis neprogramat o deteriorare a perspectivei ratingului României. Agenţia mai avertizase în primăvară România că va deteriora perspectiva, însă fostul guvern a insistat să-i arate planurile pentru viitor, iar S&P a hotărât în urma conspectării lor să păstreze perspectiva ratingului la stabilă.
Citeşte întreaga ştire:https://www.capital.ro/romania-a-dat-marea-lovitura-in-europa-am-depasit-o-mare-putere-economica.html