România, în topul statelor UE cu cele mai multe cazuri COVID-19 noi raportate la populația țării

România se află în prezent pe locul patru în UE, într-un top al țărilor cu cele mai multe cazuri COVID noi din ultimele două săptămâni, în funcție de populație, arată un raport al Centrului European pentru Controlul și Prevenția Bolilor (ECDC). Țara noastră riscă să avanseze în acest clasament, ținând cont că nu au fost centralizate înca datele din ultimele 3 zile când România a înregistrat creșteri îngrijorătoare ale numărului de cazuri.
Numărul de noi cazuri COVID-19 este în urcare în unele state UE, iar România se află într-un top al acestor creșteri, arată un raport al Centrului European pentru Controlul și Prevenția Bolilor (ECDC). Studiul, dat publicității joi, pe 2 iulie, ia în calcul numărul de cazuri noi confirmate în cele două săptămâni scurse din 16 până pe 30 iunie, raportat la 100.000 de locuitori. Cifrele din iulie, inclusiv raportul îngrijorător dat publicității azi la București, nu sunt deci incluse în raport.
Pe primul loc în acest top se află Suedia cu 149,4 cazuri raportate în 14 zile/100.000 locuitori, urmată de Portugalia cu 47,4 cazuri, Luxemburg cu 30 de cazuri, România cu 22,8 cazuri și Bulgaria cu 21,3 cazuri.
În top se mai află Cehia, cu 16,3 cazuri raportate în 14 zile/100.000 locuitori, intrată și ea pe o tendință ascendentă. Marea Britanie are o cifră foarte apropiată de cea a României – 22,7 cazuri.
În schimb, rezultate bune au acum țările foarte afectate în lunile precedente, cum ar fi Italia – 5,2 cazuri raportate în 14 zile/100.000 locuitori, Spania – 9,9 cazuri sau Franța – 10,3 cazuri. Grecia, o țară vizitată vara aceasta de turiștii români, are 2,4 cazuri raportate în 14 zile/100.000 locuitori.
România, în topul țărilor cu cele mai multe cazuri noi COVID, în funcție de populație.
Sursa: ECDC Vești neplăcute pentru România Raportul ECDC spune că pe 30 iunie, doar opt țări din UE aveau mai mult de zece cazuri noi raportate în 14 zile/100.000 de locuitori. Este vorba despre Bulgaria, Croația, Cehia, Luxemburg, Polonia, Portugalia, România și Suedia. În aceeași situație se află Marea Britanie, care nu se mai află în UE. Dintre acestea, doar cinci însă au raportat o creștere cu peste 10% a incidenței noilor cazuri în cele două săptămâni scurse până la 30 iunie, comparat cu cele două săptămâni precedente. Este vorba despre Bulgaria (creștere de 51%), Croația (122%), Cehia (127%), Luxemburg (229%) și România (44%). ECDC îndeamnă la precauție în interpretarea datelor și spune că motivele creșterii numărului de noi cazuri COVID variază.

Numărul mare de cazuri noi poate reflecta o schimbare a strategiei guvernului (creșterea numărului de teste sau schimbarea definițiilor cazurilor) care nu înseamnă neapărat o creștere a ratei de transmisie a virusului, dar poate reflecta chiar o creștere reală a ratei de transmisie. În acest sens, raportul notează un amănunt important. În unele țări, numărul de noi cazuri a crescut pentru că și numărul de teste a crescut – este cazul Luxemburgului.
Citeşte întreaga ştire:https://www.libertatea.ro/stiri/romania-in-topul-statelor-ue-cu-cele-mai-multe-cazuri-covid-noi-in-functie-de-populatie-3054165