Românii au schimbat legea în Germania. Muncitorii sezonieri vor fi angajați de firmele la care lucrează, și nu subcontractați ca până acum
Germania este pe cale să adopte o nouă lege, conform căreia companiile din domeniul ambalării cărnii vor fi obligate să angajeze direct personal în abatoare, în loc să subcontracteze activitatea, informează Reuters.
Abatoarele din Germania au fost criticate pentru utilizarea pe scară largă a angajaţilor străini, în special est-europeni, care au contracte cu firme de intermediere.
Aceştia locuiesc de multe ori în condiţii improprii, în spaţii aglomerate şi cu supraveghere necorespunzătoare, ceea ce accelerează răspândirea coronavirusului în abatoare.
Ministrul muncii, Hubertus Heil, a condamnat sistemul de ”sub-sub-subcontractare”, în care intermediarii se bazează la rândul lor pe alte subcontracte pentru a găsi personal, scrie Agerpres.
Proiectul de lege propus de Heil şi consultat de Reuters interzice subcontractarea în domeniile esenţiale cum ar fi sacrificarea animalelor şi procesarea cărnii. Este permisă subcontractarea muncii doar în domenii conexe cum ar fi curăţenia. De asemenea, se reglementează mai strict cazarea în comun a angajaţilor şi se stabileşte o cotă anuală de inspecţii pe teren.
Sunt exceptate de la noile reguli măcelăriile cu mai puţin de 30 de angajaţi
Legea ar urma să intre în vigoare în ianuarie anul viitor. Se aşteaptă ca guvernul condus de cancelarul Angela Merkel să adopte proiectul săptămâna viitoare, după ce îşi vor prezenta punctele de vedere şi alte ministere.
Grupul Toennies, mare procesator de animale şi carne aflat la originea unui focar de coronavirus în vestul Germaniei, a anunţat că va angaja direct 1.000 de lucrători până la 1 septembrie şi nu va mai recurge la subcontracte. Abatorul Toennis din Rheda-Wiedenbrueck s-a redeschis săptămâna trecută, după ce a introdus proceduri sanitare şi de siguranţă mai stricte.
Obiectivul este ca până la finele anului „toţi angajaţii din zonele cheie să fie angajaţi direct de companie”, a informat Toennies într-un comunicat de presă.
De asemenea, Toennies a anunţat că intenţionează să închirieze spaţii de cazare pentru viitorii săi angajaţi permanenţi în zona din apropierea principalului său abator. Compania germană a fost criticată pentru condiţiile nesatisfăcătoare în care trăiesc muncitorii săi emigranţi, pentru că se crede că aceste condiţii au contribuit la răspândirea virusului.
Abatorul, deosebit de important pentru fermele de porci din Germania, a fost închis la jumătatea lui iunie, după ce aproximativ 1.500 de muncitori au fost testaţi pozitiv la coronavirus. Epidemia a impus luarea de măsuri de carantină – care între timp au încetat – pentru circa 600.000 de locuitori din regiunea respectivă din landul Renania de Nord-Westfalia.
30.000 de lucrători români au ajuns în Germania în timpul pandemiei
Majoritatea graniţelor din Europa au fost închise de la sfârşitul lunii martie, în urma măsurilor de izolare adopte pentru a stopa răspândirea epidemiei, dar 30.000 de lucrători români sunt printre cei care au continuat să se deplaseze, ajungând în Germania pentru a lucra în sectorul alimentar, cu ajutorul curselor charter puse la dispoziţie de fermieri.
În luna mai, ministrul Muncii din România, Violeta Alexandru, a mers în Germania, unde a vizitat mai multe firme în care lucrează muncitori români.
„Situaţiile pe care le-am examinat cu atenţie au arătat un număr de probleme sistemice care nu au fost rezolvate adecvat în ultimii ani”, a declarat pentru Reuters Violeta Alexandru, după ce a condus 18 ore de la Bucureşti la Berlin pentru a verifica condiţiile în care cetăţenii români care lucrează pe teritoriul Germaniei.
Angajaţii care au venit cu zboruri charter au postat înregistrări video pe reţelele de socializare în care arată că trăiesc înghesuiţi, fiind patru sau mai mulţi oameni într-o cameră, nerespectându-se reglementările privind distanţarea socială, menite să reducă riscul infectării cu noul coronavirus.
Migranţii susţin că au fost nevoiţi să plătească pentru cazare, rămânând cu un salariu net de doar 6 euro pe oră, o bătaie de joc în condiţiile în care salariul minim în Germania este de 9,35 euro.
„Criza provocată de pandemie scoate în evidenţă ce era deja bun sau rău în societate. Când ne confruntăm cu infectări în masă ale angajaţilor români care lucrează în industria alimentară, atunci trebuie să spun că nu este acceptabil. Trebuie să spun că îmi este jenă”, a declarat ministrul Muncii din Germania, Hubertus Heil, la o conferinţă de presă comună cu Violeta Alexandru.
El a promis atunci că va oferi mai mult sprijin pentru agenţiile de muncă locale, pentru a se asigura că standardele minime de muncă sunt respectate în mod corespunzător.
Citeşte întreaga ştire:https://incont.stirileprotv.ro/international/romanii-au-schimbat-legea-in-germania-muncitorii-sezonieri-vor-fi-angajati-de-firmele-la-care-lucreaza.html