Românii din diaspora nu mai vin acasă de sărbători. Numărul zborurilor din Italia, Spania și Germania a scăzut cu peste 70%

Sarbatorile de iarna au fost intotdeauna o ocazie asteptata de romanii care studiaza sau muncesc in afara tarii sa vina acasa, insa anul acesta zborurile catre Romania au scazut dramatic, potrivit unei platforme de rezervari bilete.

In luna decembrie a acestui an numarul zborurilor din statele europene unde locuieste o parte semnificativa din diaspora romaneasca a scazut cu pana la 72%.
Astfel, Italia a inregistrat cea mai mare scadere a numarului de zboruri inspre Romania, urmata de Germania cu o scadere de 64%, Spania cu 58%, Franta cu 44% si Marea Britanie cu 32%.
Numarul de zboruri disponibile influenteaza si evolutia preturilor pe anumite rute. Pretul biletelor de avion a crescut cu aproape 21% in medie, in perioada sarbatorilor.

„Aproape 6 milioane de romani traiesc in afara tarii si aproximativ o treime dintre acestia veneau in tara in preajma sarbatorilor. Marea Britanie, Italia, Spania, Franta, erau doar cateva dintre rutele pe care cu greu mai puteai gasi locuri disponibile in perioada sarbatorilor. Daca in alti ani ne sfatuiam turistii sa ajunga in aeroport cu 3 ore inainte de ora decolarii, anul acesta ii incurajam sa calatoreasca cu grija si precautie si sa efectueze doar zborurile absolut necesare”, a declarat Claudia Tocila, director de marketing al platformei de rezervari.

Marea Britanie – România este cea mai activă rută de sărbători
Peste 50% dintre romanii care vin acasa de sarbatori, au ca punct de plecare aeroporturi din Marea Britanie, Germania si Italia. S-a observat o scadere mai mica a zborurilor efectuate de sarbatori din Marea Britanie si o cerere constanta pentru aceasta ruta de calatorie chiar si daca Marea Britanie a fost inclusa pe lista galbena a Romaniei.

Cel mai ieftin zbor rezervat anul acesta a fost din Marea Britanie spre Romania si a costat 5.75 euro/persoana, zbor dus-intors. Comparativ cu 2019 se observa o scadere a tarifului, cand cel mai ieftin zbor a fost 12 euro/persoana, zbor dus-intors.

Pe de alta parte, cea mai scumpa destinatie a anului a fost Suedia, unde pretul unui bilet de avion inspre Romania a costat 835 euro/persoana, o crestere de 15% fata de 2019, cand pretul cel mai scump al unui bilet de avion a fost 726 euro/persoana.

Creștere a prețurilor în medie cu 21% în decembrie 2020 pe zborurile din destinațiile cele mai căutate de români
Anul acesta, pretul unui bilet de avion a crescut in medie cu 21%, comparativ cu 2019.
Astfel, pretul mediu pentru un zbor din Marea Britanie in Romania a costat 172 euro/persoana, o crestere cu 19% fata de anul precedent.

Costul mediu al unui zbor din Franta a costat in 2020 186 euro/persoana, semnificand o crestere de 22% fata de 2019. Romanii care au venit in tara anul acesta din Germania au cheltuit in medie cu 15% mai mult fata de anul trecut, respectiv 168 euro/persoana versus 146 euro/persoana in 2019. Zborurile dinspre Spania au avut cea mai mare crestere, in medie cu 27% fata de anul trecut, iar romanii au platit in 2020 185 euro/persoana, zbor dus-intors.

S-a observat o scadere in tarifele pentru zborurile din Italia catre Romania de 15%, iar costul mediu al unui zbor in 2020 a fost de 95 euro/persoana, comparativ cu 112 euro/persoana anul trecut. De asemenea, costul mediu al zborurile interne pe teritoriul tarii a fost mai mic anul acesta cu 18%, cand romanii au achitat in medie 73 euro/persoana pe un zbor, fata de 89 euro/persoana pentru un zbor in 2020.
Citeşte întreaga ştire:https://psnews.ro/romanii-din-diaspora-nu-mai-vin-acasa-de-sarbatori-numarul-zborurilor-din-italia-spania-si-germania-a-scazut-cu-peste-70-473586/