Românii din Marea Britanie îşi caută de lucru în alte state europene, deşi salariile sunt mai mici: „Aici nu prea mai rămâi cu nimic“

Brexitul îi forţează pe muncitorii români din Marea Britanie să îşi găsească de lucru în alte state europene, deşi salariile sunt mai mici, potrivit Ştirilor ProTv.
Prima destinaţie este Germania, care are nevoie de forţă de muncă în agricultură sau transporturi, dar salariile sunt mai mici decât în Marea Britanie, de circa 2.000 de euro pe lună, potrivit Ştirilor ProTv. În plus, după scandalul de anul trecut, condiţiile de muncă din Germania au fost reglementate în favoarea angajaţilor străini.
„Noi lucrăm cu nişte companii de transport. Transportat de la aeroporturi sezonieri, oameni, turişti, acum cu Brexitul am înţeles că multe companii cu care lucram noi o să închidă. Chiar am discutat cu nişte prieteni şi vrem să ne orientăm către Germania, pentru că acolo, după calculele noastre, rămânem cu mai mulţi bani după ce plătim dările la stat. Aici, din păcate, nu prea mai rămâi cu nimic şi nu prea mai rentează să stăm departe de familii. Măcar dacă stăm departe, să le trimitem şi ceva bani”, a declarat un român din UK. De la începutul anului, Regatul Unit a impus vize şi selectează angajaţii în funcţie de calificare şi de studii. Muncitorii trebuie să dovedească că au oferte de lucru, salariu corespunzător şi cunosc limba engleza. Or, mulţi români lucrează acolo la negru. Inclusiv pe paginile de socializare, românii caută informaţii şi vor să ştie cum este traiul în Germania. Cele mai multe locuri de muncă sunt în agricultură şi în industria cărnii, unde salariile pot ajunge până la 2.000 de euro. Românii, a cincea cea mai mare minoritate din Germania Pentru a lucra în Germania, muncitorii străini trebuie să demonstreze că sunt angajaţi, plătesc chirie, au asigurare medicală şi cunosc la un nivel minim limba. Potrivit datelor, românii au ajuns a cincea cea mai numeroasă minoritate din această ţară. Peste 850.000 de locuitori din Germania sunt români, arată cele mai recente date publicate de biroul german de statistică.
Iar copiii români sunt a doua cea mai numeroasă populaţie rezidentă cu vârsta de până la 10 ani.
Numai într-o singură lună, aproape 80.000 de români au aplicat pentru un loc de muncă în Germania. Statele în căutare de sezonieri în 2020 Germania anunţa anul trecut că are nevoie de 80.000 de muncitori sezonieri care să culeagă fructele şi legumele de pe câmp.
Şi Franţa reclama prezenţa a 100.000 de muncitori sezonieri pentru culegerea roadelor, după ce Marea Britanie anunţase că are nevoie de peste 50.000 de muncitori agricoli. Cum încercările guvernelor din statele Uniunii Europene de a-şi redistribui angajaţii aflaţi în şomaj tehnic în agricultură au eşuat, site-urile de recrutare a forţei de muncă din străinătate s-au umplut de anunţuri, unele dintre ele oferind detalii privind câştigurile pe oră, săptămână sau lună, dar şi cheltuielile de transport sau cazare care trebuie suportate de angajaţii sezonieri. 10,05 euro brut/ oră la cules de roşii şi ardei în Olanda.
Olanda avea nevoie de oameni pentru culesul roşiilor şi ardeilor. Salariul brut oferit pentru o astfel de muncă este, potrivit anunţurilor de recrutare de 10,05 euro/oră, circa 235 – 250 euro net pe săptămână „după ce se reţin taxele şi cazarea”. Angajatorul oferea contract temporar de muncă, cu un program de 45/50 ore pe săptămână în plin sezon, dar costurile de cazare, de circa 90 de euro pe săptămână sunt suportate de angajat, cu promisiunea că „după 30 de săptămâni (cam cât ar dura sezonul – n. red.), două săptămâni de cazare sunt oferite gratuit, adică 175 de euro.
Citeste mai mult:https://adevarul.ro/economie/stiri-economice/romanii-marea-britanie-isi-cauta-lucru-alte-state-europene-salariile-mai-mici-1_60374bad5163ec4271557007/index.html