Românii din UK: ce trebuie să ştie cei care vin în Marea Britanie după Brexit

Cetățenii europeni au posibilitatea de a călători în orice stat membru fără viză și fără pașaport şi fără restricții pe piața muncii. Ce se va întâmpla cu românii care vor dori să meargă în Marea Britanie după Brexit şi după încheierea perioadei de tranziție.

BUCUREŞTI, 6 feb – Sputnik, Doina Crainic. După Brexit, perioada de tranziție expiră la 31 decembrie a acestui an, iar în această perioadă condițiile de călătorie pentru cetăţenii europeni în Marea Britanie nu se schimbă.
Până atunci vor fi respectate regulile UE şi nu va fi nevoie de vize, nici de pașapoarte. Însă, după încheierea perioadei de tranziţie, vor avea nevoie de viză românii pentru a intra în Regatul Unit?

În această perioadă Marea Britanie și Uniunea Europeană urmează să negocieze termenii viitoarei colaborări, de care vor depinde condiţiile de călătorie. Acestea se vor schimba din 2021, potrivit ziarulromanesc.uk.

Cu siguranță, vor fi alte reguli pentru cei care vor dori să muncească sau să studieze în Regatul Unit. În ceea ce privește turismul sau călătoriile de afaceri, guvernul britanic a precizat că nu are în vedere să introducă vize, dar, cel mai probabil, după 2021, intrarea în țară se va face cu pașaportul, și nu doar cu buletinul, ca până acum.

Marea Britanie a înființat un sistem de înregistrare a cetățenilor din UE, sistem care le dă posibilitatea românilor să solicite noul statut de ședere post-Brexit. Cei care au locuit în ultimii 5 ani în Marea Britanie sunt eligibili pentru primirea statutului de rezident permanent. Cei care au acumulat o perioadă mai scurtă pot obține statutul de şedere provizorie. Formularul se găsește pe site-ul guvernului britanic și este inclusiv în limba română.
Acest statut de rezident le permite cetăţenilor europeni să lucreze, să studieze şi să aibă acces la serviciile medicale. Dovada noului statut va fi doar online.

Până la 30 iunie 2021 se pot depune cererile, iar în tot acest timp drepturile cetățenilor europeni vor rămâne neschimbate. După această dată, românii care doresc să studieze sau să muncească în Regatul Unit vor avea cel mai probabil nevoie de un permis special, la fel cum era și înainte ca România să adere la UE.
Citeste întreaga stire pe:https://ro.sputnik.md/International/20200206/29109772/Romanii-din-UK-ce-trebuie-sa-stie-cei-care-vin-in-Marea-Britanie-dupa-Brexit.html