Spania a început prima testare pe oameni a unui vaccin anti-Covid-19

, Image: 511661100, License: Royalty-free, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Sergey Drozd / Alamy / Alamy / Profimedia

Spitalele La Paz și la Princesa din Madrid au început să administreze vaccinul la care lucrează compania Janssen, din cadrul Johnson & Johnson. 150 de voluntari sunt implicați în testarea acestui vaccin, care se află în faza a doua, după ce a fost aplicat cu succes în Statele Unite și Belgia, informează Mediafax.
Scopul testelor este acela de a descoperi doza necesară și stabilirea ritmului de administrare a vaccinului pentru crearea anticorpilor Covid-19. Împărțiți în zece grupuri, voluntarii vor primi doze mici, mijlocii sau mari. Anumite grupuri vor primi un tratament placebo, în timp ce altele vor fi vaccinate la un interval de una, două sau trei luni. „Vor fi incluși 75 de voluntari în centrul nostru, dintre care 25 sunt cu vârste peste 65 de ani. Sunt un grup cu risc special, pentru că oferă reacție imunologică puternică. Și restul sunt 50 de voluntari de la 18 la 55 de ani. Toți sunt subiecți sănătoși”, a spus Francisco Abad, șeful Serviciului de Farmacologie Clinică a Spitalului La Princesa Madrid. Testele de până acum, realizate pe primate, au arătat că vaccinul studiat de compania Janssen (Ad26.COV2-S) generează anticorpi capabili să apere plămânii de Covid-19, iar faza 1 de testare a dat rezultate bune. „Stau o oră cu noi, ca să fim siguri că nu există reacții după injectarea vaccinului. Apoi se duc acasă. Nu mai trebuie să vină la centru decât peste o săptămână”, a precizat Dolores Ochoa – cercetător principal la Spitalul La Princesa.
„După 7 zile de la vaccinare, trebuie să completeze formularul. Dacă apar simptome Covid, trebuie să mai completeze și alte formulare”, a spus Manuel Roman, farmacolog.
Citeşte întreaga ştire:https://www.libertatea.ro/stiri/spania-testare-oameni-vaccin-covid-19-3126140