Spania: Recesiunea profundă anulează șase ani de creștere economică

Potrivit Institutului Național de Statistică (INE), reculul economiei Spaniei de 18,5% a anulat toată redresarea de după criza financiară din 2008, transmite Reuters, citată de Agerpres.

Contracţia, mai accentuată decât se aşteptau analiştii – 16,6% – vine după o scădere de 5,2% în primul trimestru din 2020, provocând cea mai severă recesiune înregistrată vreodată de economia spaniolă.

Din 15 martie, autorităţile de la Madrid au introdus unele dintre cele mai dure măsuri de izolare din Europa pentru a stopa răspândirea pandemiei. Ca urmare, consumul privat a fost unul dintre principalii factori care au afectat evoluţia economiei în perioada aprilie-iunie 2020, alături de exporturi.

În ritm anual, PIB-ul Spaniei a scăzut cu 22,1%, în trimestrul doi din 2020, după un declin de 4,1% în primele trei luni din acest an. A patra economia a zonei euro înregistrase până în primul trimestru 24 de trimestre de creştere consecutivă şi începuse să se redreseze deplin după criza financiară din 2008.

În ceea ce privește rata şomajului în Spania, aceasta a urcat la 15,33% în trimestrul doi din 2020, cel mai ridicat nivel din ultimii doi ani, pe fondul efectelor pandemiei şi a reducerii numărului de turişti, arată datele publicate marţi de Ministerul Muncii.
Citeşte întreaga ştire:https://www.forbes.ro/spania-recesiunea-profunda-anuleaza-sase-ani-de-crestere-economica-177109