Studenţii din Franţa, o categorie afectată în multiple feluri de epidemie

În Franţa, potrivit unei anchete publice, o treime dintre focarele de infecţie cu Covid 19 se află în sfera educaţiei. Iar în cadrul acestui domeniu cele mai multe contaminări vin din zona universitară. Noul an şcolar a început sub semnul multor nelinişti şi nemulţumiri.

Pînă nu de mult cifrele indicau faptul că în intreprinderi se răspîndea cu cea mai mare viteză virusul. Acum însă el este mai virulent în şcoli şi mai ales în universităţi. Tranşa de vîrstă 18-29 de ani, în care se încadrează studenţii, este cea mai afectată, nu doar din cauza cursurilor ci şi a vieţii sociale şi festive a studenţilor, se arată într-un articol din Le Figaro.

Iată-i deci pe studenţi penalizaţi de două ori: în primul rînd din cauza riscurilor în ce priveşte sănătatea lor, iar în al doilea rînd datorită faptului că a scăzut calitatea procesului de învăţămînt. Observatorii fenomenului denunţă atît situaţia din amfiteatrele mult prea aglomerate, cît şi din instituţiile de învăţămînt care au decis să furnizeze cursuri numai online, sau în special online.

Asociaţii de părinţi au decis chiar să ceară rambursarea sumelor plătite pentru copiii lor care urmează cursuri online. Le Figaro citează o mamă care spune: „Mi se pare cam scump să plătesc 11 000 de euro pe an pentru universitatea copilului meu şi să-l văd toată ziua acasă în faţa ordinatorului”.

Tot mai mulţi specialişti încep să se teamă că educaţia unei întregi generaţii va fi sacrificată parţial sau chiar mai grav decît atît din cauza epidemiei, şi că această generaţie lovită din plin de Covid-19 va avea mult mai multe probleme pentru a se integra pe piaţa muncii şi că va suferi şi din lipsă de socializare.

Potrivit unui sondaj, 45 la sută dintre studenţi se tem că diplomele lor nu vor mai fi apreciate la valoarea lor de dinainte de epidemie. Opt sudenţi din zece au mai afirmat, în cursul altei anchete efectuate în vara aceasta, că din cauza epidemiei şi-au întrerupt studiile.

În Franţa se observă în fiecare an o creştere cu aproximativ 30 – 35 de mii a numărului de studenţi. Iar anul acesta ei sunt mai mulţi decît oricînd datorită unui nivel record de reuşită la bacalaureat.
Citeşte întreaga ştire:https://www.rfi.ro/special-paris-125574-studentii-din-franta-o-categorie-afectata-multiple-feluri-de-epidemie