Studiu: Circa 14% dintre românii care lucrau înainte de pandemie sunt acum inactivi, adică fie au rămas fără loc de muncă, s-au pensionat, au devenit casnici sau studenţi

Circa 14% dintre românii care lucrau înainte de debutul pandemiei de COVID-19 sunt acum inactivi, adică au rămas fără loc de muncă, s-au pensionat, au devenit casnici sau studenţi, conform unui studiu al Eurofound (Fundaţia Europeană pentru Îmbună­tăţirea Condiţiilor de Muncă şi Viaţă).

”Circa 2% dintre respondenţii care au fost angajaţi înainte de pandemie sunt acum inactivi: fie s-au pensionat, au încetat să mai lucreze din cauza unei boli sau a unui handicap, fie au devenit casnici sau studenţi. În total, 10% dintre respondenţii care au făcut parte din forţa de muncă sunt acum absenţi. Această proporţie este cea mai mare în Grecia şi Spania (ambele 18%) şi Ungaria şi România (ambele 14%). În schimb, doar 3% dintre respondenţii care lucrează în prezent au intrat pe forţa de muncă de când a început pandemia”, scriu autorii studiului Eurofound.

Dintre respondenţii studiului care au spus că au lucrat înainte de pandemie, 8% au răspuns acum că sunt acum şomeri. Ţările cu cele mai mari proporţii de respondenţi care şi-au pierdut locul de muncă în timpul pandemiei au fost Spania şi Grecia (ambele cu 18%), în timp ce în cinci ţări această proporţie a fost sub 5%, respectiv Cehia, Slovacia, Malta, Olanda şi Suedia.
În România, procentul celor care au spus că şi-au pierdut locul de muncă a fost de 9%, la acelaşi nivel cu Franţa, Portugalia, Irlanda, Lituania, Polonia şi Croaţia.

În general, în luna iulie mai puţini respondenţi au spus că situaţia lor financiară este mai rea decât în ediţia sondajului din aprilie (34% faţă de 38%). Proporţiile au scăzut semnificativ în Belgia, Bulgaria, Franţa, Germania, Grecia şi Italia. Numai în Italia (-13 pp), Bulgaria (-10 pp) şi Belgia (-5 pp) această scădere este cu cinci puncte procentuale sau mai mult. În acelaşi timp, există şi 10 ţări (Finlanda, Germania, Ungaria, Irlanda, Italia, Lituania, Ţările de Jos, România, Slovacia şi Suedia) unde, comparativ cu prima rundă a sondajului, o proporţie semnificativ mai mare de respondenţi au spus, în iulie, că situaţia lor financiară este acum mai bună. Îmbunătăţirea este cea mai mare în Irlanda (Ă10 pp), Lituania şi Finlanda (ambele Ă5 pp).
Citeşte întreaga ştire:https://www.zf.ro/profesii/studiu-circa-14-dintre-romanii-care-lucrau-inainte-de-pandemie-sunt-19583686