Suceveanul Vlad Dascălu, desemnat cel mai bun ciclist al anului 2019

Sportivul originar din Fălticeni a devenit în acest an campion mondial și campion european la categoria under 23. Dascălu a intrat în posesia unui premiu de 30.000 de lei cu ocazia galei organizată de Federația Română de Ciclism. ”Pentru mine e un orgoliu să reprezint țara. Promit că voi face tot ce pot ca să se audă imnul României la următoarele competiții. Tokyo este pentru mine un vis îndeplinit și obiectivul meu este să dau tot ce pot”, a spus fălticeneanul stabilit în Spania
Suceveanul Vlad Dascălu, campion mondial și campion european, câștigătorul Cupei Mondiale la categoria Under 23 la cross-country mountain bike, a fost desemnat sportivul anului 2019 de către ­Fe­derația Română de Ciclism cu prilejul unei gale desfășurată vineri seara la Hotel Crowne Plaza din Capitală, intrând și în posesia unui premiu substanțial de 30.000 lei.

Vlad Dascălu, care a obținut și calificarea la JO 2020 de la Tokyo, a primit premiul pentru cel mai bun sportiv al anului în timp ce Ana Maria Covrig, campioană națională de șosea la fond și contratimp, a fost desemnată sportiva anului din România.

Vlad a mărturisit că nu se aștepta la atâtea titluri și la începutul anului s-ar fi mulțumit cu unul singur.

Vlad Dascălu a câștigat atât titlul mondial și european la U23, cât și Cupa Mondială la U23 la cross-country mountain bike (XCO), o premieră pentru România, obținând și biletul pentru JO 2020 de la Tokyo.

”Este un an foarte bun pentru FR de Ciclism. Din punctul meu de vedere a fost un an extraordinar, nu puteam să mă gândesc la aceste rezultate la începutul anului, când pla­nificam sezonul cu antrenorul meu Paulo (de la Fuente). A fost un an extraordinar, nu mă așteptam să obține toate aceste titluri într-un sezon, Visul meu era să obțin un titlu, ar fi fost suficient. La anul voi schimba categoria (de la U23 la Elite) și echipa, așa că 2020 va fi un sezon de schimbări, dar cred că o să fie bine, iar munca mea mă va pune la locul meu. Nu știu care va fi, dar eu să fac tot ce pot. La Elite sunt cei mai buni rideri din lume. Este o diferență destul de mare, pentru că voi concura cu adversari cu 10 ani mai mari decât mine, cu mai multă experiență, cursele sunt mai lungi și îmi va fi mai greu. Concurența e mult mai mare și la început voi încerca să acumulez experiență, să învăț cât mai mult pentru viitor”, a declarat Dascălu, născut la Fălticeni, dar care la nouă ani a emigrat cu familia în Spania.

Dascălu a concurat în 2018 și 2019 pentru echipa spaniolă Brujula Bike Racing Team, dar din 2020 se va transfera la o echipă din Italia.

”Pentru mine e un orgoliu să reprezint țara și acest titlu mondial e ceva special pentru mine. Eu promit că voi face tot ce pot ca să se audă imnul României la următoarele competiții. Tokyo este pentru mine un vis îndeplinit și obiectivul meu este să dau tot ce pot. În ultimii doi ani am concurat pentru Brujula Bike Racing Team, dar de la anul voi schimba echipa cu una din Italia, cu care voi semna pe doi ani. La JO voi încerca să prind experiență, pentru că va fi primul meu an la Elite și prima experiență olimpică, așa că vreau să învăț cât mai mult. Dar voi face tot ce pot să ajung cât mai în față”, a declarat Dascălu cu prilejul galei ciclismului românesc.

Gala Premiilor de excelență din ciclismul românesc a premiat performerii anului la toate disciplinele și a fost onorată de prezența fostelor glorii naționale din sportul cu pedale, care au primit diplome și trofee din partea președintelui FRC, Eduard Novak.

Jeno Bereczki, Mircea Otto, Mircea Gustav, pionerii MTB-ului în România, ștefan Laibner (velodrom), Ovidiu Tudor Oprea, primul ciclist de mountain bike calificat la JO, Ioan Stoica, Mircea Romașcanu, de trei ori câștigător al Turului României, Gabriel Moiceanu, participant la JO 1960 și 1964, câștigător al Turului României 1958, Dan Anghelache, câștigătorul Turului României 2007, Constantin Ciocan, participant la JO 1964, Vasile Teodor, câștigător al Turului României 1973, Vasile Apostol, câștigătorul Turului României 1990, Valentin Constantinescu, laureat al Turului României 1987, Grigore Nicolae sunt fostele vedete care au primit trofee și diplome de excelență cu prilejul galei ciclismului românesc.

”Pentru mine este un vis devenit realitate acest eveniment. De 35 de ani sunt în sportul de performanță și am început-o chiar de foarte jos. Am străbătut toate etapele sportului de performanță, iar după 25 de ani am deveni campion olimpic (paraciclism). știu foarte bine ce înseamnă când un sportiv nu are condițiile necesare să se pregătească, nu are cel mai bun antrenor, nu are informații, se zbate și până la urmă nu-l bagă nimeni în seamă. M-am săturat de acest lucru. Eu vrea ca în federația mea, sportivii să fie respectați, să fie aleși după criterii clare și fiecare să fie, la nivelul lui, sprijinit. De acea suntem în această seară aici. De foarte mulți ani ne zbatem, ne dorim, iar această sală pentru mine este cea mai prestigioasă sală. Câte sute de mii de km au fost străbătuți cu bicicleta, câte ore de antrenament sunt în această sală, câți ani de antrenamente, antrenori care și-au dedicat toată viața pentru voi, cicliștii. Antrenori care speră că ciclismul românesc va ajunge unde a fost sau la un nivel și mai înalt. După atâția ani, lucrurile încep să fie din ce în ce mai bune și suntem abia la început. Am reușit să avem un Tur al României extraordinar, să vă putem recunoaște meritele, să recunoaștem în sfârșit campionii vechi care au fost ambasadorii acestei țări în lume”, a declarat Eduard Novak în deschiderea galei.

La categoria sportivi de top ai anului 2019, premiile au revenit lui Eduard Novak, medaliat cu bronz la Mondialele de paraci­lism, Eduard Grosu, Serghei Țvetcov, cu victorii remarcabile în cursele pe șosea, Ede-Karoly Molnar, Lucian Logigan, care au punctat pentru calificarea olimpică la mountain-bike.

Mihai Covaliu, președinte al COSR, a salutat reușita federației de a califica doi cicliști la Tokyo: ”În această gală se poate vedea clar o familie, familia ciclismului românesc, ­ge­nerația cu experiență, generația tânără și ­ge­nerația care vrea și am văzut că poate să aducă din nou ciclismul românesc și să-l pună sus, chiar foarte sus pe harta ciclismului internațional. Vreau să-i remarc și să-i felicit pe cei doi calificați la JO, Eduard Grosu și Vlad Dascălu. Bine ați venit în Team România pentru JO. Vreau să-i felicit pe cei care i-au pregătit pe cei doi sportivi, pentru că în spatele lor se află antrenori, staff tehnic, administrație, toți au partea lor de contribuție la această reușită frumoasă”.
Citeşte întreaga ştire:http://www.obiectivdesuceava.ro/sport/suceveanul-vlad-dascalu-desemnat-cel-mai-bun-ciclist-al-anului-2019/