Marea Britanie: Un student care a distribuit un articol care afirma că „femeile nu au penisuri” a fost concediat de la revista Universității Durham fiind acuzat de „transfobie”

Angelos Sofocleous, un student în vârstă de 24 de ani, a fost concediat din poziția pe care o ocupa la revista „Critique” a Universității Durham, după ce a distribuit pe twitter un articol în care se afirma că „femeile nu au penisuri”, informează Daily Mail.
Sofocleous, originar din Cipru, a fost chemat la judecată luna trecută după ce a distribuit pe rețeaua Twitter un articol intitulat „E o crimă să spui că femeile nu au penisuri?”, alături de comentariul „Distribuiți dacă femeile nu au penisuri”, precizează sursa citată.
Prompt, studentul a fost demis din funcția pe care o ocupa în echipa revistei „Critique”, dar și din poziția de editor a revistei online „The Bubble”. Pe deasupra, a fost forțat să demisioneze din fruntea asociației Studenților Umaniști, care culmea, se ocupă chiar cu promovarea libertății de exprimare.
În ciuda criticilor din partea activiștilor LGBT, cipriotul și-a menținut punctul de vedere.
„Poate greșesc și femeile poate au penisuri, deși nu cred că e cazul. Dar reacțiile adverse pe care le-a generat comentariul meu, în special în cadrul organizației m-au convins că, din păcate sunt anumite subiecte care nu pot fi dezbătute în cadrul mișcării umaniste. Nu s-a făcut niciun efort, în afară de atacurile la persoană, de a mă convinge de dreptatea celeilalte părți”, a spus Sofocleous.
Conform acestuia, motivul pentru care a fost demis din redacția jurnalului studențesc a fost acela că „minimizează experiențele trans”: „Explicația pentru înlocuirea mea din funcția de editor al revistei „Bubble” a fost și mai proastă. Mi s-a spus că poziția mea în cadrul revistei cere de la mine să fiu imparțial. A fi imparțial, cu toate astea, semnifică să nu ai nicio poziție a ta. Cel puțin când vine vorba despre gen”.
În august, Ryan Lo, președintele Societății Filosofice din cadrul Universității, a scris pe pagina de facebook a revistei „Critique” că grupul este dedicat „egalității și diversității și principiilor noastre ca membrii ai Sindicatului Studenților Universității Durham. Nu tolerăm practicile rasiste, sexiste sau sentimentele trans-exclusioniste”.
În replică, studentul de origine cipriotă a a declarat că „Aceea ce-am spus este un fapt biologic. Am ajuns într-o eră ciudată în care concediem oamenii pentru că afirmă fapte. Chiar dacă ar fi fost doar o opinie, oamenii n-ar trebui concediați pentru că o au. Ar trebui o discuție sănătoasă în loc de reducerea la tăcere a celorlalți. Se pare că facem pași înapoi”.
Jurnalistul britanic Sian Griffiths a scris pe Twitter: „Este o știre alarmantă. Universitățile și ziarele studențești sunt locuri unde a fost liber să exprimi orice gamă de viziuni”.
Un purtător de cuvânt al Sindicatului Studenților de la Universitatea Durham a declarat că instituția are un angajament de a promova libertatea de exprimare prin dezbaterea liberă și schimbul de idei și pentru „inclusivitatea, egalitate de oportunitate pentru toți, promovarea diversității, inclusiv pentru toate identitățile de gen”.

Universitatea Durham este una dintre instituțiile de top ale Marii Britanii, fiind fondată în 1832. Motto-ul ei este primul verset din Psalmul 86 din Sfânta Scriptură.

Articol preluat de pe activenews.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *