Studiu: cât de ușor dobândim imunitate în fața Covid 19

În ultimele săptămâni, oamenii din întreaga lume au început să sugereze că expunerea intenționată la COVID-19 ar putea fi de fapt benefică pentru societate în general. Discuțiile pe social media cu privire la imunitatea efectivă au crescut, iar guvernul suedez a anunțat pe 22 aprilie că este la câteva săptămâni de la realizarea sa la Stockholm. Sute de oameni s-au oferit voluntari pentru a se infecta ca parte a unei abordări controversate pentru accelerarea dezvoltării unui vaccin, cunoscut sub numele de proces cu provocări umane.
Studiu: cât de ușor dobândim imunitate în fața Covid 19
SUA au obținut cu succes imunitatea la boli precum varicela, oreionul, poliomielita și rujeola, dar suntem departe de a ajunge acolo cu COVID-19, spun specialiștii TIME. De fapt, încercarea de a construi imunitate la coronavirus prin expunere, mai degrabă decât așteptarea dezvoltării unui vaccin poate avea consecințe mortale.

Oamenii de știință nu știu încă cu certitudine dacă organismul uman chiar dezvoltă imunitate după o infecție cu SARS-CoV-2, virusul care provoacă boala COVID-19. Și, dacă organismul devine imun, nu există dovezi care să arate cât timp poate dura imunitatea la virus după recuperare. Pe baza cercetărilor anterioare asupra altor coronavirusuri, precum cele care provoacă MERS și SARS, experții cred că este probabil ca cineva infectat cu COVID-19 să aibă un anumit nivel de imunitate după recuperarea de boală, dar detaliile sunt încă foarte mari necunoscute. De aceea, spun ei, este o idee groaznică să te expui în mod intenționat la infecții.
Un nou studiu publicat în revista științifică Nature Medicine examinează cazul unui pacient care a contractat COVID-19 la Wuhan și s-a îmbolnăvit la Melbourne, Australia, care ar putea oferi o imagine mai cuprinzătoare despre cum și de ce anumite persoane reacționează la virus mai serios decât alții.

Cazul pacientului a fost descris ca fiind un caz „ușor până la moderat” și, în timp ce a fost internat în spital, a fost tratat doar cu lichide intravenoase pentru a contracara deshidratarea și nu a primit alte medicamente și nici nu a necesitat să fie pus pe un ventilator. În consecință, cazul a fost unul dintre cele mai puțin grave care a necesitat spitalizare, oferind o ocazie oamenilor de știință să studieze în detaliu răspunsul imun majoritar pozitiv al corpului său la noul coronavirus.
Cercetătorii de la Institutul Peter Doherty pentru Infecție și Imunitate au primit permisiunea pacientului să participe la cercetările lor, împreună cu o serie de alți subiecți, și au putut colecta probe de sânge care au arătat cum au fost reacțiile imune ale acesteia și când s-au activat. Cercetările au arătat că pacienta a început să dezvolte anticorpi în sânge înainte de dispariția completă a simptomelor și că au rămas prezenți la cel puțin șapte zile de la dispariția infecției.

Deși singur acest caz nu va oferi nicio informație definitivă fără un studiu suplimentar și examinarea altor pacienți, dar este un pas promițător spre evaluarea modului în care profesioniștii din domeniul sănătății care tratează pacienții cu COVID-19 ar putea descoperi mai devreme care pacienți vor ajunge cu simptome mai severe, și care va dezvolta cazuri mai blânde. De asemenea, aceștia ar putea informa dezvoltarea noilor intervenții medicale pentru a reduce în cele din urmă severitatea cazurilor sau ar putea ajuta la dezvoltarea vaccinurilor cu eficacitate maximă.

Această cercetare ne-ar putea ajuta, de asemenea, să înțelegem mai bine cum funcționează imunitatea după boală pentru COVID-19. Cu alți coronavirusuri, cum ar fi răceala obișnuită și gripa, imunizarea este temporară, motiv pentru care avem o lovitură gripală sezonieră, de exemplu. Încă nu știm în detaliu cum funcționează imunitatea pentru pacienții recuperați cu COVID-19, iar această cercetare ar putea oferi mai multe informații în acest sens.

Cu adevărat, nu putem depinde de imunitatea efectivă a pacienților până nu vor apărea suficient de mulți oameni infectați sau suficient de vaccinați. Asta înseamnă că fie un vaccin este dezvoltat și marea majoritate a oamenilor devin imuni la virus, sau 70-80% dintre oameni contractează virusul prin răspândirea în comunități și dezvoltă protecția împotriva acestora prin anticorpi, protejând indirect restul populației care nu este încă imună la virusul. Ambele, aceste căi către imunitatea efectivă, pot apărea teoretic în viitorul îndepărtat, spun specialiștii, dar unul este mai mortal decât celălalt.

„În cele din urmă, vom obține imunitate efectivă, dar nu vrem să se întâmple rapid. Ar fi atât de mulți morți.”, spune Gypsyamber D’Souza, profesor de epidemiologie la Școala de Sănătate Publică din Universitatea Johns Hopkins Bloomberg.

Ce este imunitatea efectivelor?
Expunerea la un organism cauzator de boli determină organismul să producă anticorpi, proteine specifice bolii care combate infecția. La prima expunere, organismul poate dura un timp pentru a dezvolta anticorpul potrivit. Cu toate acestea, în multe cazuri, sistemul imunitar uman păstrează cunoștințele acelui agent infecțios și, dacă se întâlnește din nou cu el, este capabil să implementeze rapid acești anticorpi pentru a-l combate.
Citeşte întreaga ştire:https://playtech.ro/stiri/studiu-cat-de-usor-dobandim-imunitate-in-fata-covid-19-131642