Germania se redeschide pentru muncitorii sezonieri

Restricțiile de intrare în țară pentru lucrătorii sezonieri, cum ar fi cei care ajută la muncile câmpului, vor fi relaxate începând de săptămâna viitoare. Astfel, muncitorii sezonieri din țările UE și statele Schengen asociate se pot întoarce în Germania începând cu 16 iunie. În acest sens, cabinetul de la Berlin a aprobat un concept elaborat de ministrul federal al Agriculturii, conservatoarea Julia Klöckner, împreună cu Ministerul Federal de Interne.

Documentul prevede obligativitatea muncii în echipe fixe și stabilește standarde de igienă pentru angajatori. „Se aplică principiul: lucrați împreună, trăiți împreună”, se poate citi în strategie. Organizarea muncitorilor în echipe fixe de la bun început ajută la reducerea riscului de răspândire a coronavirusului, în cazul apariției unui caz de îmbolnăvire fiind necesară izolarea întregii echipe, mai precizează conceptul Juliei Klöckner, membră a Uniunii Creștin-Democrate, partidul cancelarei Angela Merkel.
De asemenea, conceptul conține reguli de menținere a distanței fizice de siguranță între persoane și recomandă angajatorilor germani să îi informeze pe lucrătorii străini cu privire la noile regulamente prin distribuirea de pliante în limbile țărilor din care provin aceștia.

Consecvent cu măsurile restrictive impuse pe fondul crizei coronavirus, guvernul federal hotărâse anterior intrarea în țară a cel mult 80.000 de lucrători sezonieri, prevedere ce expiră la jumătatea lunii iunie. Potrivit cifrelor oficiale, numai 50 de procente din acest contingent a fost utilizat. Până la 3 iunie 2020 în Germania veniseră 38967 de lucrători sezonieri. Anul trecut, aproape 300.000 de lucrători sezonieri, în principal din România și Polonia, au lucrat în agricultura germană.

Odată cu scăderea numărului de noi cazuri de coronavirus în Germania și relaxarea așa-numitului „lockdown”, decizia de astăzi a cabinetului condus de Angela Merkel este menită să ofere sectorului agricol capacitatea de a planifica, pe măsură ce fermierii se pregătesc pentru recolta de anul acesta.

Ridicarea restricțiilor vizând muncitorii sezonieri survine concomitent cu anularea controalelor la frontiera internă de la mijlocul lunii iunie. „În acest fel revenim încă un pic la normalitate în Europa”, a comentat Julia Klöckner.

Ea a declarat că cererea pentru produse regionale a crescut. „Însă însămânțarea și recoltarea nu se întâmplă de la sine. Fermierii au nevoie de ajutor profesional sezonier, altfel va trebui să ne creștem importurile alimentare”, a avertizat Klöckner.
Președintele Asociației Fermierilor din Germania, Joachim Rukwied, a salutat decizia guvernului federal. „Acordul anterior (vizând aducerea de muncitori sezonieri în Germania, în special din România, n.r) a fost foarte important pentru a asigura securitatea aprovizionării populației cu alimente locale de înaltă calitate”, a spus Rukwied. Acesta a arătat că noul concept prezentat de Ministerul Federal al Agriculturii pune prevenirea infecțiilor și măsurile de securitate profesională în prim-plan.

Amintim că, în timp ce lucrătorii din țările UE vor putea intra din nou fără îngrădiri în Germania, muncitorii sezonieri din țările din afara UE intră în sfera de aplicare a reglementărilor actuale de călătorie. Guvernul german dorește menținerea avertizării de călătorie pentru mai mult de 160 de țări din afara Uniunii Europene până la 31 august.

Șeful diplomației externe germane, Heiko Maas, a declarat că, spre deosebire de vecinii europeni ai Republicii Federale, în restul lumii „nu există încă baze de date, criterii și procese de coordonare comune fiabile, care să facă posibilă din nou deplasarea fără restricții și asumarea de riscuri incalculabile”.

Condițiile în care lucrează și sunt cazați muncitorii sezonieri în Germania au făcut obiectul unor ample controverse în ultimele luni, după apariția mai multor focare de infecție cu noul coronavirus. În domeniul procesării cărnii, guvernul de la Berlin a hotărât eliminarea firmelor intermediare, considerate „rădăcina răului”, de vreme ce muncitorii nu semnau contracte direct cu firma angajatoare, ci cu firmele intermediare, răspunzătoare inclusiv de cazarea lucrătorilor.

Recent, muncitori sezonieri români au protestat la Bonn cerându-și drepturile salariale neonorate după ce ferma pentru care a lucrat a intrat în faliment din cauză scăderii drastice a vânzărilor de sparanghel. Mulți dintre muncitori, ce veniseră în Germania cu avioane ale companiilor germane, au fost aduși în Romania cu ajutorul unor curse charter organizate de autoritățile de la București.
Citeşte întreaga ştire:https://www.dw.com/ro/germania-se-redeschide-pentru-muncitorii-sezonieri/a-53760327