Alocaţiile copiilor români aduc Austria în fața Curții de Justiție a Uniunii Europene. Viena riscă o sancționare exemplară

Comisia Europeană a decis să transmită cazul Austriei la Curtea de Justiţie a UE, pentru că a inclus în legislația țării indexare alocațiilor familiale a imigranților, cu bătaie spre copii romilor ai căror părinți lucrează în republică. CE consideră măsura ca fiind discriminatorie.
„Astăzi, Comisia consideră că legislaţia austriacă privind indexarea alocaţiilor familiale, a creditelor fiscale pentru copii şi creditelor fiscale pentru familie nu este permisă de reglementările UE şi este discriminatorie”, anunţă Executivul UE, într-un comunicat, scrie stiripesurse.ro.

În contradicție cu reglementările UE
„Pe 1 ianuarie 2019, Austria a introdus un mecanism de indexare a alocaţiilor familiale, creditelor fiscale pentru copii şi familie acordate cetăţenilor UE care muncesc în Austria şi ai căror copii locuiesc în ţările de origine. Comisia consideră că un astfel de mecanism de indexare intră în contradicţie cu reglementările UE privind libertatea de circulaţie a angajaţilor şi cu cele privind coordonarea sistemelor de asigurări sociale”, punctează CE.
Austria poate fi sancționată
„Mecanismul intră în contradicţie cu actualele reglementări privind coordonarea sistemelor de asigurări sociale, dat fiind că angajaţi din sistemul UE de mobilitate care lucrează în Austria şi care contribuie în totalitate la economia austriacă, la forţa de muncă şi la sistemul de asigurări sociale primesc mai puţine beneficii comparativ cu angajaţii ai căror copii locuiesc în Austria”, subliniază CE. Comisia Europeană a declanşat în ianuarie 2019 procedura care poate conduce la sancţionarea Austriei din cauza legii privind indexarea alocaţiilor copiilor imigranţilor comunitari.

Bani mai puțini pentru copiii de peste hotare
Parlamentul de la Viena a adoptat în octombrie 2018 un proiect de lege care prevede că imigranţii din alte ţări ale Uniunii Europene care muncesc în Austria vor primi pentru copiii aflaţi în ţara de origine alocaţii adaptate nivelului de trai şi veniturilor din naţiunea respectivă. Astfel, pentru cele mai multe state, inclusiv România, această măsură înseamnă o reducere a sumelor plătite, prin ajustarea la nivelul de trai din ţările comunitare unde trăiesc aceşti copii.
Citeşte întreaga ştire:https://www.capital.ro/alocatiile-copiilor-romani-aduc-austria-in-fata-curtii-de-justitie-a-uniunii-europene-viena-risca-o-sanctionare-exemplara.html