Cehia controlează răspândirea noului coronavirus și continuă repornirea prudentă a economiei

Răspândirea noului coronavirus este sub control în Republica Cehă şi guvernul va continua redeschiderea prudentă a economiei, a declarat joi ministrul ceh al sănătăţii, Adam Vojtech, transmite Reuters potrivit Agerpres.
Numărul de noi cazuri de contaminare cu noul coronavirus a rămas 100 în ultimele opt zile şi cel al cazurilor active este de asemenea în scădere. Potrivit Ministerului ceh al sănătăţii, rata de reproducere a virusului a scăzut la 0,7%, iar pentru sfârşitul lui mai se prevede un total de 7900 – 9700 de cazuri de infectare, de la 7581 înregistrate până joi dimineaţa.

Evoluţiile pozitive au determinat guvernul de la Praga să înceapă redeschiderea magazinelor şi a serviciilor, reautorizând inclusiv accesul la asistenţa medicală considerată neurgentă, în condiţiile în care medicii se tem de impactul neglijării îngrijirilor medicale obişnuite.

„Deocamdată nu vedem o tendinţă negativă rezultând din relaxările anterioare”, a subliniat Vojtech în cadrul unei conferinţe de presă televizate. „Vom înainta cu precauţie, progresiv, şi cred că ne aflăm pe drumul cel bun”, a adăugat el.

Cehia a înregistrat şi un declin al numărului de pacienţi internaţi în spitale cu COVID-19, la 348, miercuri, de la un vârf de 446 pe 9 aprilie. Până acum, 227 de persoane au decedat în urma epidemiei, în Republica Cehă, sau 21 de persoane la 1 milion.

Sub presiunea oamenilor de afaceri şi a populaţiei în ansamblu, guvernul a ridicat majoritatea restricţiilor de deplasare şi a accelerat redeschiderea magazinelor şi reluarea serviciilor.

Majoritatea activităţilor vor fi permise începând din 11 şi respectiv 25 mai. Luni s-au deschis magazinele cu suprafeţe de până la 2500 mp.

Şeful echipei de consiliere epidemiologică din Ministerul Sănătăţii, Rastislav Madar, a avertizat asupra unei relaxări mai rapide, afirmând că ar fi riscant.

Învăţământul nu va fi reluat complet până în septembrie şi guvernul a menţinut şi obligaţia purtării măştii în public, precum şi interzicerea adunărilor publice de mari dimensiuni.

Guvernul ceh speră ca, datorită unui sistem ca trasare şi testare a „contacţilor” persoanelor infectate, susţinut de o întărire semnificativă a personalului alocat testării şi de diferite aplicaţii mobile şi de localizare, va reuşi să ţină sub control eventuale reizbucniri ale virusului fără a mai reintroduce restricţii.
Citeşte întreaga ştire:https://www.stiripesurse.ro/cehia-controleaza-raspandirea-noului-coronavirus-si-continua-repornirea-prudenta-a-economiei_1459228.html