Coronavirus – Japonia relaxează restricţiile privind distanţarea socială

Guvernul japonez a decis să permită redeschiderea parcurilor, muzeelor, bibliotecilor şi a altor facilităţi publice din zonele cu un număr mare de persoane infestate cu coronavirus şi să relaxeze restricţiile privind distanţarea socială, a declarat duminică un înalt oficial, citat de publicaţia The Japan Times.

Ca parte a eforturilor de a face faţă oboselii publice cauzată de starea de urgenţă la nivel naţional, ministrul pentru revitalizare economică, Yasutoshi Nishimura, a declarat în cadrul unei conferinţe de presă că guvernul va permite redeschiderea unor facilităţi, dacă se vor pune la dispoziţie măsuri suficiente pentru a încetini răspândirea virusului.
Guvernul va trasa linii principale cu privire la modul în care se vor relua activităţile sociale începând de luni, când se preconizează extinderea oficială a stării de urgenţă. O sursă guvernamentală a declarat duminică că premierul Shinzo Abe va prelungi declaraţia până la 31 mai. Abe va organiza o conferinţă de presă în această privinţă luni la ora 18:00.

Planul se va aplica chiar şi la Tokyo, Osaka, Kyoto, Hokkaido, Fukuoka şi alte opt prefecturi pe care guvernul le-a identificat că au nevoie de măsuri intensificate împotriva virusului, a declarat Nishimura, care este responsabil de probleme legate de declaraţia de urgenţă.

La întâlnirea cu mass-media, Nishimura a spus că guvernul are în vedere şi utilizarea Corporaţiei Regionale de Vitalizare a Economiei din Japonia, un fond de investiţii public-privat, pentru a sprijini financiar întreprinderile mici şi mijlocii cu probleme din zonele non-urbane.

„Aproape 1 trilion de yeni japonezi (9,3 miliarde dolari) au fost pregătiţi (de acest fond) pentru întreaga ţară. Dacă este necesar, ne vom gândi şi la creşterea acestei sume”, a spus el.

El a mai spus că guvernul are în vedere creşterea subvenţiei curente de până la 8.330 yeni (78 dolari) pe zi, oferită companiilor pentru fiecare angajat care ia zile libere din cauza virusului.

La o emisiune TV, Nishimura a spus că orice majorare va fi plătită pentru toate vacanţele luate de când a demarat programul de subvenţionare la începutul lunii trecute.

În plus, el a spus că guvernul intenţionează să prezinte obiective numerice pentru momentul ridicării stării de urgenţă. În condiţiile de urgenţă, oamenilor li se cere să rămână acasă cât mai mult posibil, iar întreprinderilor li se cere să închidă. Nu există sancţiuni legale pentru nerespectarea obligaţiilor.

Experţii vor face o evaluare provizorie a eficacităţii declaraţiei la aproximativ două săptămâni de la extindere, a spus Nishimura.

Vineri, un grup guvernamental a recomandat ca cererile neobligatoare să fie păstrate pe loc, deoarece infecţiile nu au scăzut brusc de când a fost declarată de

Premierul Shinzo Abe a declarat starea iniţială de urgenţă la 7 aprilie pentru Tokyo, Osaka şi alte cinci prefecturi. Abe a luat declaraţia la nivel naţional pe 16 aprilie, îndemnând publicul să evite spaţiile închise, locurile aglomerate şi contactul apropiat.

În plus, măsurile de distanţare socială „vor fi relaxate treptat începând de joi, în alte zone decât prefecturile specificate”, a declarat Nishimura.

„Vrem să creăm un cadru care să le permită întreprinderilor să ia decizii adecvate”, a mai spus el.

De asemenea, Guvernul Japoniei intenţionează să continue să solicite promovarea la nivel naţional a telemuncii. În prefecturile specificate, guvernul trebuie să caute o reducere de 70% a numărului de angajaţi care fac naveta.

În plus, cetăţenilor din toată ţara li se va cere în continuare să se abţină de la a face călătorii în afara graniţelor prefecturale.
Citeşte întreaga ştire:https://www.stiripesurse.ro/coronavirus-japonia-relaxeaza-restrictiile-privind-distantarea-sociala_1460251.html