Covid-19 în Franţa: Port de mască generalizat la locul de muncă din septembrie

Din septembrie, toţi salariaţii din Franţa vor trebui să poarte la locul de muncă masca de protecţie împotriva coronavirusului. După negocieri cu partenerii sociali, ministrul Muncii a decis că masca de protecţie împotriva coronavirusului este indispensabilă la locul de muncă, în toate spaţiile închise ori în care lucrează mai multe persoane. Dar, în Franţa nici până acum nu a fost reluată activitatea la capacitatea normală – adică aşa cum se lucra înainte de criza sanitară. Si cel mai probabil nici din toamnă nu se va reveni la «normal» căci guvernul recomandă în continuare munca de acasă, în special în zonele în care există un număr mare de îmbolnăviri.

Numărul de îmbolnăviri cu Covid-19 creşte de la o zi la alta în Franţa. La apelul mai multor epidemiologi, ministrul Muncii, Elisabeth Borne insistă asupra obligativităţii purtării acestei măşti pentru toţi cei care lucrează în spaţii închise şi în care se află mai multe persoane: săli de reuniuni, culoare, vestiare, spaţiile deschise comune.

În prezent, 24% din focarele de contaminare sunt în societăţi. Jumătate sunt cazuri ^nregistrate în abatoare ori în exploataţii agricole.

Odată cu ridicarea carantinei, în Franţa, autorităţile au decis că fiecare companie trebuie să asigure un stoc de măşti salariaţilor şi să continue să privilegieze munca de acasă, acolo unde este posibil acest lucru. Protocolul actual impune masca doar pentru cazurile când nu poate fi asigurată o distanţare fizică între salariaţi.

Aşadar, nici din septembrie nu se va reveni la «normal».

Statistica noilor contaminări îngrijorează autorităţile sanitare şi guvernul care, se tem de un al doilea val epidemic.

Jean-François Falchetti este preparator de comenzi într-un depozit de produse: „Încă nu suntem prea numeroşi în atelier şi deci lucrăm rezonabil dar cred că este mai bine să purtăm masca din respect pentru oamenii care care lucrăm şi pentru a împiedica propagarea coronavirusului”.

În birouri este încurajată distanţarea fizică iar angajaţii lucrează alternativ pentru a nu fi prea mulţi deodată. În prezent, masca ori viziera se poartă doar pe culoare ori în spaţiile comune.

Pentru acest resoponsabil comercial este difícil să facă altcumva. Gregoire Paquereau: “Dificultatea cu o mască ori cu o vizieră este că ne exprimăm foarte greu la telefon iar astfel suntem nevoiţi să repetăm uneori ceea ce spunem pentru ca interlocutorul să ne înţeleagă”.

Directoarea de resurse umane Sophie Geroger-Menereay crede că fiecare dintre noi putem face gesturi mici dar care pot salva: „Deja, de la începutul carantinei am decis foarte multe restricţii dar cred că trebuie să rămânem pragmatici şi să avem bun simţ”.

Sindicatele cer guvernului să aibă încredere în salariaţi că respectă toate deciziile impuse pentru cei care lucrează:

Johan Jardin este sindicalist la Confederaţia Franceză Democratică a Muncii în Loire Atlantique: „Nu cred că masca ar trebui impusă cu orice preţ căci cred că este neproductivă”.

În Franţa, în prezent, o persoană din cinci se îmbolnăveşte cu Covid-19 la locul de muncă.
Citeşte întreaga ştire:https://www.rfi.ro/special-paris-124074-covid-19-franta-port-de-masca-generalizat-la-locul-de-munca-din-septembrie