După mulți ani petrecuți în Italia a fost ales primar în comuna natală din România: „Voi readuce Tazlăul acolo unde îi este locul”

Românii plecați în străinătate au început să se întoarcă în localitățile natale, de unde în urmă cu mulți ani au plecat peste hotare, în căutarea unei vieți mai bune pentru ei și pentru familiile lor. Se întorc acasă cu idei și cu viziuni pe care sunt hotărâți să le aplice în cadrul comunităților din care fac parte și nu doar pe plan economic, ci și pe cel social și administrativ.

La alegerile locale care au avut loc duminică, 27 septembrie, au candidat pentru un post la primăria localităților de domiciliu mai mulți români care în anii trecuți au fost plecați în țările din vestul Europei. Este și cazul lui Ion Nechita, care a câștigat alegerile în comuna Tazlău, județul Neamț, susținut de alianța USR-PLUS și care a trăit la Roma, în Italia, pentru aproape 9 ani de zile.
Ion Nechita, absolvent al Facultății de Silvicultură și exploatări forestiere din Brașov și al Facultății de Drept din Iași, va fi primarul celor din Tazlău pentru următorii 4 ani, un om integru și deosebit de apreciat de toți cei care îl cunosc.

El a declarat imediat după ce alegerile l-au confirmat în funcția de primar al comunei natale: „Oamenii din Tazlău sunt oameni onești, buni și civilizați și asta s-a văzut și ieri la vot, când au arătat demnitate. Îi apreciez și le mulțumesc din tot sufletul pentru că au ieșit toți la vot pentru o reală schimbare. Voi fi primarul tuturor, indiferent de opțiunea exprimată ieri și voi munci din răsputeri pentru a readuce Tazlăul acolo unde îi este locul, între comunele reprezentative la nivelul județului Neamț. Să ne ajute Dumnezeu!”

Născut și crescut la Tazlău, Ion Nechita și-a petrecut la Roma, în Italia, aproape 9 ani

„Am emigrat deoarece munceam prea mult pentru prea puțin și din păcate nu am avut posibilitatea de a-mi exercita profesia de inginer silvic pentru care mă pregătisem intens, în cei 7 ani de la absolvire nereușind măcar să aud de un concurs în Romsilva deși vedeam ingineri noi angajați chiar la ocolul silvic din localitate”, ne-a mărturisit viitorul primar al comunei Tazlău.

Ce v-a îndemnat să candidați la postul de primar din comuna d-voastră?

„Am plecat în Italia împreună cu soția, dar mereu cu gândul la întoarcerea în țară. Îmi iubesc originile și mă mândresc cu identitatea mea. Am investit în România tot ce am câștigat și deși am luat în calcul rămânerea în Italia, pentru care mi-am întregit și studiile cu Facultatea de Drept pentru a profesa în cabinetul de avocatură unde lucram, nu am putut să rămân indiferent la situația comunei mele și la viața consătenilor mei, astfel luând decizia că trebuie să mă implic la nivel administrativ.

Situația în care se găsea comuna, modul de abordare al administrării și strategiei de dezvoltare a comunei, raportarea la oameni și aspirațiile lor și convingerea că se poate face mai mult, mai bine, mai eficient și se poate dezvolta durabil localitatea.”

Vă va ajuta pe viitor și în noua funcție experiența dobândită în străinătate?

„Da, cu siguranță experiența din străinătate consider că mă va ajuta atât în conceperea strategiei de dezvoltare, în dezvoltarea unor proiecte, în propunerea unor soluții inedite de realizare a unor investiții cât și în activitatea mea de zi cu zi de exercitare a funcției de primar.”

Sunteți un om deosebit de apreciat de toți cei care vă cunosc. Care sunt calitățile care au contat cel mai mult în alegerea d-voastră pe postul de primar al comunei Tazlău?

„Ceea ce a contat pentru a fi ales de către oameni cred că este întreaga mea viață de până acum. Respectând mereu pe toată lumea, muncind, studiind, încercând mereu să fiu cel mai bun, să reușesc dincolo de piedici și realitățile triste ale timpurilor noastre în care nu întotdeauna primează meritocrația. A contat că mi-am asumat această responsabilitate încă de acum 4 ani, ulterior nerămânând în Consiliul local dacă nu puteam schimba nimic, ci continuând să muncesc cinstit, să nu critic pe nimeni să arăt bun-simț, integritate. Acolo unde am lucrat am fost foarte apreciat și am realizat lucruri bune, iar în ceea ce privește abordarea strictă a campaniei am procedat doar în limitele legii și moralității.”

Sunt mulți cetățeni din Tazlău plecați la muncă în străinătate? Ce mesaj aveți pentru ei?

„Din păcate sunt aproape 1.000 de consăteni plecați să-și facă un viitor în străinătate. Tuturor le transmit că sunt cel care îi înțelege cel mai bine și care va lupta și munci din zi în noapte pentru a se simți mândri de comuna lor, pentru a-și afirma identitatea, pentru a crea dezvoltarea care i-ar putea determina să se întoarcă acasă și voi omul care îi va asculta mereu. Da, voi fi omul care îi va asculta…”
Citeşte întreaga ştire:https://www.rotalianul.com/primar-in-comuna-unde-s-a-nascut-dupa-mai-multi-ani-petrecuti-in-italia/