Israel: Vzită istorică în Emiratele Arabe Unite. Pentru prima dată, o doamnă ministru din Israel în vizită oficială la Abu Dhabi

Ministrul Miri Regev face o vizită istorică în Emiratele Arabe Unite, unde Israelul participă pentru prima dată la un turneu de judo sub drapel propriu. Vizita se înscrie într-un climat de încălzire între Israel şi ţările din Golf, potrivit Rador, care citează France 24.

Ministrul israelian al culturii şi sporturilor, Miri Regev, a făcut o vizită istorică în Emiratele Arabe Unite urmărind să apropie statul evreu de ţările din Golf. Fosta purtătoare de cuvânt a armatei israeliene, care a însoţit echipa de judo a ţării sale la Marele Chelem din Abu Dhabi, a fost chiar invitată luni, 29 octombrie, să viziteze moscheea Cheikh Zayed, cea mai mare din oraş.
Este pentru prima dată că un ministru israelian merge la un eveniment sportiv în această regiune. Este de asemenea prima dată că o delegaţie israeliană participă la această competiţie sub drapelul său naţional, în cursul competiţiei imnul de stat al Israelului a răsunat duminică la decernarea medaliei de aur pentru judoka Sagi Muki.

Avertisment al FIJ

În iulie, Federaţia Internaţională de Judo (FIJ) îi avertizase pe organizatorii Marelui Chelem de la Abou Dhabi că va anula competiţia dacă nu vor permite tuturor sportivilor, inclusiv israelieni, să participe pe picior de egalitate.

Deoarece Abu Dhabi nu recunoaşte statul evreu, Israelul şi Emiratele Arabe Unite nu au nicio relaţie diplomatică. Participarea sportivilor israelieni la competiţii internaţionale dă loc regulat unor reacţii ostile şi decizii de boicot din partea organizatorilor sau sportivilor arabi sau musulmani.

În 2017, judoka israelieni au participat la Marele Chelem de la Abou Dhabi purtând chimonouri neutre, fără iniţialele ISR, cele trei litere care desemnează Israelul în competiţiile sportive. Când israelianul Tal Flicker a câştigat medalia de aur, a răsunat imnul FIJ, nu cel al Israelului. De asemenea, a fost ridicat drapelul federaţiei, nu cel cu steaua lui David.

Vizita lui Netanyahu în Oman

Vizita ministrului Miri Regev în Emiratele Arabe Unite, care a început joi, a coincis cu vizita premierului israelian, Benjamin Netanyahu, în sultanatul Oman vecin, prima vizită a unui conducător israelian din 1996.
„Israelul este un stat prezent în regiune, trebuie să înţelegem asta”, a declarat ministrul din Oman al afacerilor externe, la un summit de trei zile consacrat securităţii organizat în Bahrain. „Lumea recunoaşte această stare de fapt. Poate că este vremea să tratăm Israelul ca pe oricare alt stat şi ca el să-şi asume aceleaşi obligaţii”, potrivit lui Youssouf ben Alaoui ben Abdoullah.

„Este începutul normalizării publice şi scopul iniţiativei de pace arabe”, a dat asigurări la rândul lui într-un scurt comunicat Mohammed Chtayyeh, membru în comitetul central al mişcării Fatah a preşedintelui palestinian, Mahmud Abbas.

În aceeaşi zi, o delegaţie israeliană de gimnastică se afla în Qatar la campionatele mondiale care se vor desfăşura la Doha. Luni, ministrul israelian al comunicaţiilor, Ayoub Kara, trebuia să meargă în Dubai unde va reprezenta Israelul la o conferinţă internaţională privind ciber-securitatea, a anunţat biroul lui.

Printre ţările arabe, Israelul nu are relaţii diplomatice decât cu Egiptul şi cu Iordania. Dar Benjamin Netanyahu, care consideră Iranul principala ameninţare pentru securitatea Israelului, estimează că Teheranul doreşte „să cucerească tot Orientul Mijlociu” şi că acest lucru ar putea crea o convergenţă de interese între statul evreu şi unele ţări arabe.
Acest articol a fost preluat de pe www.hotnews.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *