Marea Britanie nu mai vrea muncitori din tari sarace

Deputatii britanici au sustinut luni legislatia care pune capat liberei circulatii a lucratorilor in Uniunea Europeana. Proiectul de lege ar elimina statutul special pentru cetatenii UE, cei din Spatiul Economic European si Elvetia de la 1 ianuarie 2021, atunci cand expira perioada de tranzitie post-Brexit. Desi nu au fost prezentate detalii cu privire la noile controale care vor fi introduse, premierul Boris Johnson a expus deja planurile pentru un sistem de imigratie bazat pe puncte care sa acorde prioritate migrantilor cu locuri calificate de munca. Secretarul Priti Patel a declarat ca noul sistem va fi „mai ferm, mai corect si mai simplu” si „va juca un rol vital” in recuperarea Marii Britanii dupa criza coronavirusului. Insa Nick Thomas-Symonds, de la principalul partid al opozitiei, a acuzat guvernul ca a instrainat oamenii pe care se bazase in timpul focarului.
Migrantii trebuie sa castige cel putin 25.600 de lire sterline (28.600 de euro) pe an sub noul sistem, sub media nationala de 30.420 de lire sterline, dar mai mult decat in multe locuri de munca din sanatate si asistenta sociala. „Este o ipocrizie sa ii aplauzi joi si apoi, luni, sa le spui ca nu sunt bineveniti in Marea Britanie”, a spus Thomas-Symonds. El se referea la practica saptamanala din Marea Britanie de a-i aplauda pe cei care muncesc pentru combaterea coronavirusului. Peste 13% din personalul national de sanatate administrat de stat este de origine non-britanica, iar 5,5% face parte din alte tari ale UE, conform cifrelor oficiale. Guvernul a introdus deja o viza rapida pentru medici, asistenti medicali si alti profesionisti din domeniul sanatatii si a promis o prelungire automata a vizelor de un an pentru angajatii de prim rang din Marea Britanie, ale caror vize trebuie sa expire inainte de octombrie.
Marea Britanie a parasit UE la 31 ianuarie, dupa ani buni de lupte politice pentru modul de implementare a rezultatului votului Brexit, dar a convenit o perioada de tranzitie cu Bruxelles pana la sfarsitul lui decembrie, timp in care libera circulatie continua.
Irlanda va fi scutita de noile controale.
Citeşte întreaga ştire:https://www.traficmedia.ro/ro/289-ambele-limbi/romana/news/2020/15917-mare-britanie-nu-mai-vrea-muncitori-din-tari-sarace.html