Numărul șomerilor în Germania crește semnificativ, din cauza crizei generate de pandemie. Peste 10 mil. de persoane au solicitat program de lucru „Kurzarbeit”

Numărul şomerilor în Germania a urcat semnificativ în mai, pe fondul escaladării crizei provocate de pandemia cu coronavirus şi al impactului ei asupra pieţei forţei de muncă, arată datele publicate de Oficiul Federal pentru Muncă.
Numărul persoanelor aflate în căutarea unui loc de muncă a crescut în mai cu 238.000, până la cifra ajustată de 2,875 de milioane, în timp ce rata şomajului în Germania a urcat la 6,3%, de la 5,8% în aprilie.
„Kurzarbeit” a fost introdus pentru prima dată în perioada crizei financiare din 2008, iar companiile pot solicita ajutoare de la stat pentru a acoperi costurile care apar din păstrarea angajaţilor care muncesc mai puţin timp.
„Piaţa forţei de muncă rămâne sub o imensă presiune din cauza pandemiei”, dar rata şomajului nu a crescut atât de mult ca în aprilie, a apreciat Detlef Scheele, şeful Oficiului Federal pentru Muncă. Acesta a adăugat că în timpul crizei financiare din 2009 aproximativ 1,5 milioane de persoane au beneficiat de „Kurzarbeit”, dar acum „numărul celor incluşi în schemă este mai ridicat”.
Un sondaj efectuat de Institutul economic Ifo economic arată că numărul angajaţilor din Germania care muncesc mai puţin timp a crescut la 7,3 milioane, deoarece epidemia afectează majoritatea sectoarelor.
Citeşte întreaga ştire:https://incont.stirileprotv.ro/international/numarul-somerilor-in-germania-creste-semnificativ-din-cauza-crizei-generate-de-pandemie-peste-10-mil-de.html