Mohammed bin Salman, prințul Arabiei Saudite: “Orientul Mijlociu este noua Europă”

Prinţul moştenitor al Arabiei Saudite, Mohammed bin Salman, a declarat miercuri că țara sa va fi “total diferită” în cinci ani, promițând să continue calea reformelor pentru a diversifica economia acestui regat petrolier, scrie La Libre Belgique, citată de Rador.

Într-o declarație surprinzătoare cu privire la Qatar, cu care Riadul şi-a întrerupt relaţiile în iunie 2017, a elogiat economia vecinului său, afirmaţii absolut inedite ale unui oficial saudit cu privire la această ţară după ruptura dintre ele.

“Cred că Orientul Mijlociu este noua Europă”, a afirmat prințul la Forumul Internațional de Investiții (IFI), care s-a reunit la Riad.

“În cinci ani, Arabia Saudită va fi total diferită, Bahrainul va fi diferit, la fel şi Kuwaitul. Chiar și Qatarul, cu care suntem în dezacord, are o economie puternică și va fi complet diferit în cinci ani”, a
spus Mohammed bin Salman.
De obicei, regatul saudit susține că economia Qatarului a slăbit după întreruperea relaţiilor cu Riadul care i-a impus un embargo.

Arabia Saudită, Bahrainul, Egiptul și Emiratele Arabe Unite au întrerupt relațiile diplomatice cu Qatarul, acuzându-l că susține grupurile “teroriste” și căruia îi reproşează apropierea de Iranul şiit, marele rival regional al regatului. Doha neagă acuzațiile de sprijin pentru “terorism”.

Prințul moştenitor saudit se află în spatele unui plan de reforme economice și sociale, “Vision 2030”, care prevede mega-proiecte futuriste și vizează diversificarea resurselor regatului și direcționarea lui mai mult către servicii și noi tehnologii, departe de petrol.

“Dacă noi reușim în următorii cinci ani şi alte țări (din regiune) ne vor urma”, a spus el. “Aceasta este bătălia saudită și este lupta în care m-am angajat personal”.

Prințul moştenitor a vorbit în a doua zi a unei reuniuni boicotate de lideri străini și lideri de afaceri de top, din cauza scandalului internațional provocat de asasinarea jurnalistului și opozantului saudit Jamal Khashoggi la consulatul țării sale din Istanbul.

Mohammed bin Salman a adăugat că țara sa a făcut deja “pași foarte mari” pentru a-și dezvolta economia. “Cifrele vorbesc de la sine. Veniturile noastre non-petroliere aproape că s-au triplat”.

Regatul saudit este implicat într-un război costisitor în Yemen.
Articolul este preluat de pe www.g4media.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *