Rata şomajului în Spania este la cel mai ridicat nivel din ultimii doi ani

Rata şomajului în Spania a ajuns la 15,33% în trimestrul doi al anului, fiind la cel mai ridicat nivel din ultimii doi ani.
Această creștere survine și pe fondul efectelor pandemiei de coronavirus (COVID-19), potrivit datelor publicate marţi de Ministerul Muncii, transmite Reuters.

În primele trei luni din acest an rata şomajului era de 14,41%, iar analiştii se aşteptau ca în trimestrul doi să atingă 16,70%, informează Agerpres.

Totuși, datele nu arată amploarea crizei de pe piaţa forţei de muncă, în statistici nefiind incluşi angajaţii care sunt în schema de şomaj tehnic.

Institutul Naţional de Statistică (INE) a anunţat că peste un milion de persoane au rămas fără un loc de muncă în trimestrul doi din 2020, dar nu au venit să-şi depună actele pentru şomaj pentru că nu se încadrau în condiţii.

Spania este una din ţările europene cele mai afectate de pandemie, cu 278.782 cazuri şi 28.434 decese până în 27 iulie.

Economia spaniolă, a patra din zona euro, s-a contractat cu 5,2% în primul trimestru al anului, comparativ cu ultimele trei luni din 2019, un nivel record, arată datele Institutului Naţional de Statistică (INE). Acesta e cel mai sever declin de la publicarea datelor, în 1970, şi depăşeşte estimările analiştilor, de 4,4%.
Citeşte întreaga ştire:https://www.forbes.ro/rata-somajului-spania-este-la-cel-mai-ridicat-nivel-din-ultimii-doi-ani-176398