Violator căutat în trei ţări adus în cătuşe

♦ Irinel Zeno H. a fost condamnat pentru viol în Italia şi Marea Britanie, iar în România pentru trafic de persoane
♦ Potrivit legislaţiei româneşti, botoşăneanul nu va putea executa mai mult decât maximul prevăzut în Codul penal, 10 ani de închisoare, chiar dacă italienii l-au condamnat la 11 ani şi 10 luni
Dat în urmărire internaţională de trei state, după mai multe infracţiuni comise în trecut, un botoşănean se va întoarcere în ţară. Dar nu ca om liber, ci în cătuşe, pentru a ispăşi ultima condamnare primită. Extrădat în Italia în primăvara acestui an, în baza mandatului european de arestare emis pe numele lui, Irinel Zeno H., va fi transferat într-o unitate de detenţie din ţară pentru a executa 10 ani de detenţie pentru un viol comis în Peninsulă. Transferul va fi operat la solicitarea autorităţilor judiciare italiene, care nu au dorit să plătească timp de un deceniu întreţinerea în puşcărie a botoşăneanului.

Irinel Zeno H. a fost dat în urmărire de autorităţile italiene după ce în 11 noiembrie 2007, în timp ce se afla în Cagliari, a violat o localnică. Arestat în primă fază, el a fost eliberat ulterior, dar a fugit din peninsulă, crezând că va scăpa. Dar s-a înşelat întrucât el a fost trimis în judecată şi condamnat pe 13 mai 2009, de Tribunalul din Cagliari, la pedeapsa de 4.320 de zile de închisoare pentru viol. Sentinţa a rămas definitivă pe 5 decembrie 2014, ulterior botoşăneanul fiind dat în urmărire internaţională.

Iertat de regina Marii Britanii după un viol urmat de moartea victimei
Doar că din Italia Irinel Zeno H. a fugit în Marea Britanie, unde a violat o altă tânără care a decedat. Dat în urmărire internaţională, botoşăneanul a fost capturat şi arestat şi condamnat la închisoare pe viaţă. Surpriza a apărut în 2016, când el a fost eliberat condiţional, printr-un decret al reginei Elisabeta a II-a a Marii Britanii, dar a fost adus în ţară pentru că la rândul lor autorităţile judiciare din România îl dăduseră în urmărire internaţională pentru trafic de persoane pentru nişte fapte comise înainte de a pleca în Italia.

În fapt, Irinel Zeno H. ar fi făcut parte dintr-un grup ce racola tinere în vederea exploatării sexuale, în România şi peste hotare. Gruparea din care făcea parte şi el a fost anihilată atunci de procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – biroul teritorial Botoşani, dar cum botoşăneanul îşi luase deja tălpăşiţa, pentru a nu rata toată ancheta, procurorii DIICOT au disjuns dosarul şi l-au dat în urmărire internaţională pe Irinel Zeno H. Doar că în momentul în care a fost extrădat de britanici, botoşăneanul a ajuns în arest la Botoşani, trimis în judecată şi condamnat la trei ani de închisoare cu executare, pedeapsă pe care a ispăşit-o între timp.

Viaţă desprinsă dintr-un film cu gangsteri
Simpla înşiruire a faptelor, dar şi periplul european, îl fac pe Irinel Zeno H. cel mai căutat botoşănean din toate timpurile. Nici măcar vestitul Ion Clamparu nu a avut pe numele lui atâtea mandate de urmărire. Din acest motiv, povestea lui Irinel Zeno H. pare desprinsă din filmele cu gangsteri.

Punând cap la cap informaţiile, rezultă că din 2007 şi până în februarie 2020, botoşăneanul, care a împlinit anul acesta 45 de ani, a figurat mai tot timpul în urmărire internaţională. Este vorba despre un interval de aproape 13 ani, timp în care faptele comise l-au ţinut numai prin puşcării. Practic, din 2007 şi până acum, el a fost închis în trei state – Italia, Marea Britanie şi România. Din toate condamnările primite, el a executat deja două şi a mai rămas aceasta pedeapsă de 10 ani de închisoare pentru violul comis în Italia.

Transferul în România va fi însă benefic pentru Irinel Zeno H. Asta pentru că, pentru a-l putea aduce în ţară, magistraţii români au trebuit să recunoască iniţial sentinţa din Italia. Procesul, chiar dacă a fost mai mult formal şi administrativ, a modificat sentinţa. Aşa se face că din condamnarea de 4.320 de zile de închisoare dispusă de italieni, au rămas doar 10 ani de închisoare, aceasta fiind pedeapsa maximă pentru viol potrivit Codului penal românesc. Prin urmare, odată cu acest transfer, Irinel Zeno H. a scăpat de mai bine de aproape doi ani de puşcărie.
Citeşte întreaga ştire:https://www.monitorulbt.ro/prima-pagina/2020/07/28/violator-cautat-in-trei-tari-adus-in-catuse/