Schimbări majore pentru românii care merg în Marea Britanie. Se întâmplă de la 1 ianuarie 2021

Se anunță schimbări majore pentru românii care merg în Marea Britanie. Totul se întâmplă de la 1 ianuarie 2021, odată cu devenirea realitate a Brexitului.
Cu ce schimări vine Brexit. Totul intră în vigoare de la 1 ianuarie
Călătoriile din Uniunea Europeană spre Marea Britanie vor deveni mult mai complicate începând cu 1 ianuarie 2021. Dacă până acum Brexit-ul a fost o noțiune abstractă pentru cei mai mulți europeni, de la 1 ianuarie va deveni o realitate care îi va lovi pe toți cei care vor să călătorească.
Astfel, măsurile de urgență publicate joi de Comisia Europeană sugerează că avioanele dintre UE și Marea Britanie vor continua să zboare, însă se ridică semne mari de întrebare cu privire la vacanțele britanicilor pe continent, respectiv cât de repede s-au putea întâmpla asta.
Ce trebuie să știe românii odată cu intarea în vigoare a Brexit-ului
Restricțiile coronavirus din UE spun că cetățenii din țările din afara Uniunii, cum vor fi și britrancii, nu pot intra în spațiu cu motive neesențiale. Excepții fac, în general, țările cu o rată de infecție foarte mică, însă Marea Britanie nu este în această situație, conform Politico.

Există, însă, și lucruri pe care cetățenii UE, inclusiv cei din România, trebuie să le cunoască, dacă vor călători în Marea Britanie după 1 ianuarie. Politico a întocmit o listă cu 7 puncte numai bune de știut și de reținut.
1. Pașapoarte și vize
Britanici care călătoresc în UE trebuie să se asigure că pașaportul lor are cel puțin șase luni de valabilitate și are mai puțin de 10 ani. Reguli nu se aplică, însă, și vizitatorilor din Irlanda. Cetățenii UE, Islanda, Liechtenstein, Norvegia și Elveția care merg în Marea Britanie după 1 ianuarie pot să călătorească în continuare folosind pașaportul sau cardul de identitate și nu vor avea nevoie de viză pentru șederi de până la 3 luni.

Dar de la 1 octombrie, Marea Britanie va accepta doar pașapoarte. Cetățenii britanici care sunt rezidenți în UE trebuie să își folosească pașaportul pentru a călători.

2. Cardurile de sănătate
Cardul european de asigurări de sănătate, care dădea dreptul cetățenilor din Marea Britanie la tratament medical în orice țară a Uniunii Europene, nu va mai fi valabil pentru majoritatea cetățenilor din Marea Britanie. Și britancii care ajung în Europa, dar și cetățenii din UE care merg în UE li se recomandă să îmcheie asigurări de sănătate.

3. Cozi lungi la vămi
Fie se circulă cu avionul, trenul sau cu mașina între Anglia și UE, în următoarele câteva luni este posibil să fiți blocați la cozi. Va fi necesară o verificare de mână a pașapoartelor cetățenilor non-UE, care poate fi efectuată doar de către polițiști de frontieră.

4. Ce se întâmplă cu permise de conducere
Șoferii britanici vor avea nevoie de un autocolant „GB” pe mașini, un jurnal de bord al vehiculelor și un certificat de asigurare pentru intrarea în Uniunea Europeană. În plus, este posibil să aibă nevoie de un permis internațional de conducere pentru a conduce pe bătrânul continent, deși guvernul britanic este încă foarte evaziv în această privință.

5. Scutirile de taxe vamale
Cumpărăturile fără taxe vamale vor fi extinse și pentru turiștii britanici care se întorc din UE de la 1 ianuarie 2021. Vor putea cumpăra 16 litri de bere, 4 litri de vin și 1 litru de băuturi spirtoase fără a plăti taxe. Vor putea cumpăra și produse din tutun fără taxe. Dar regulile nu se aplică și în cazul Irlandei de Nord.

6. Vizele pentru animale de companie
Potrivit schemei actuale a pașaportului UE pentru animale de companie, pisicile, câinii și dihorii pot călători liber între Marea Britanie și UE, cu condiția să aibă vaccin împotriva rabiei, microcip și pașaport.

Marea Britanie vrea să fie așa și în continuare și a depus cerere către CE pentru a se alătura unui sistem care permite animalelor cu pașapoarte valide să călătorească cu proprietarii lor, fără a fi supuse unei carantine.

7. Roaming-ul pentru mobil
Politica emblematică a UE, ”călătoresc ca acasă”, nu va mai fi garantată pentru britanicii care călătoresc în UE. Mulți operatori de telefonie mobilă din Marea Britanie au declarat că ”în prezent” nu intenționează să reintroducă taxele de reaming.

Citeşte întreaga ştire:https://playtech.ro/stiri/schimbari-majore-pentru-romanii-care-merg-in-marea-britanie-se-intampla-de-la-1-ianuarie-2021-248383