Madrid: pe fond de scepticism, o nouă conferinţă pe tema urgenţelor climaterice
„Trebuie să punem capăt războiului pe care îl ducem împotriva planetei”. Iată o frază pronunţată de secretarul general al Organizaţiei Naţiunilor Unite, Antonio Guterres, în contextul deschiderii, la Madrid, a unei nou conferinţe internaţionale pe tema schimbărilor climaterice. Pînă pe 13 decembrie, sub egida ONU, la Madrid vor avea loc numeroase discuţii tehnice despre ceea ce s-ar putea face pentru reducerea poluării. Este pentru a 25-a oară că ONU organizează un astfel de maraton cu numeroşi specialişti şi responsabili politici. De notat că luni 2 decembrie la Madrid şi-a făcut „botezul focului” pe plan internaţional noua preşedintă a Comisiei europene, Ursula von der Leyen.
Încep prin a spune că această conferinţă este una cu… peripeţii. Iniţial trebuia să aibă loc în Brazilia, dar preşedintele Jair Bolsonaro, nu foarte interesat de prezervarea mediului înconjurător, s-a dezistat. Autorităţile din Chile s-au oferit apoi să o organizeze, dar între timp în această ţară au izbucnit mişcări sociale foarte puternice ceea ce a obligat ONU să se întoarcă spre Madrid. Spania a avut la dispoziţie o lună pentru a prelua ştafeta şi a crea condiţiile unei dezbateri susceptibilă să ducă la noi angajamente. Ministra spaniolă a mediului înconjurător, Teresa Ribera, lansează de altfel şi ea un apel în acest sens, în vederea adoptării unor măsuri mai ambiţioase.
In jur de 200 de ţări sunt reprezentate la Madrid, majoritatea la nivel ministerial, dar au făcut deplasarea şi 42 de şefi de stat. Preşedintele francez Emmanuel Macron, care a lansat multe iniţiative în materie de ecologie, nu figurează însă printre ei. Franţa este reprezentată de o delegaţie în frunte cu premierul Edouard Philippe. În ce o priveşte pe doamna Ursula von der Leyen, ea urmează să prezinte iniţiativele europene ale aşa-numitului „Green deal” (Pact verde).
Acestea fiind spuse, situaţia reală pe planetă este extrem de gravă şi mulţi comentatori se tem că vom avea din nou o conferinţă fără rezultate. Sau, cel mult, discuţiile de la Madrid vor fi unele de etapă, în aşteptarea viitoarei Conferinţe din decembrie anul viitor din Scoţia. Din conferinţă în conferinţă, din colocviu în colocviu, din criză în criză, devine tot mai clar că marea mobilizare mondială este foarte, foarte greu de lansat.
De la semnarea Acordurilor de la Paris în decembrie 2015 doar 68 de ţări, din 187, s-au angajat concret să-şi reducă emanaţiile de bioxid de carbon. Ursula von der Leyen doreşte ca în 2050 Europa să fie primul continent fără emenaţii de gaze cu efect de seră… Fraze de acest gen a mai auzit umanitatea, să vedem faptele. Organizaţia meteorologică mondială confirmă într-un raport că 2019 va figura, împreună cu ultimii patru ani, în topul celor mai călduroşi ani cunoscuţi de memoria omenească.
Statele Unite, care s-au retras din Acordurile de la Paris, sunt totuşi reprezentate la Madrid de democrata Nancy Pelosi, preşedintă a Camarei reprezentanţilor, precum şi de alţi 15 deputaţi. Declaraţiile ei sunt fără echivoc, doar că nu sună din gura celui care ar fi trebuit să le formuleze, adică Donald Trump. „Avem o responsabilitate morală faţă de generaţiile viitoare, aceea de a transmite planeta într-o stare mai bună, în cea mai bună stare posibilă”, a declarat Nancy Pelosi, cuvinte reluate de Agenţia France Presse.
Astfel de fraze s-au spus într-un număr extrem de mare în ultimii 25 de ani. Probabil că dacă le-am înşirui una după alta am depăşi distanţa de la Pămînt la Soare. Toate aceste cuvinte care conţin înţelepciune sunt însă total deposedate de acţiune. Poate că aici se ascunde marea dramă a fiinţei umane. În timp ce se scufundă, se îneacă, se intoxică, omul continuă să spună vorbe mari, să declare că există soluţii. Personal scriu de 25 de ani despre conferinţele internaţionale legate de climă şi nu constat nici un progres notabil în materie de mobilizare ecologică, exceptînd iniţiativele individuale, la nivel de comunităţi urbane sau de regiuni.
Citeşte întreaga ştire:https://www.rfi.ro/special-paris-116466-madrid-pe-fond-de-scepticism-o-noua-conferinta-pe-tema-urgentelor-climaterice