Iran nevoit să facă faţă sancţiunilor americane
Opt ţări nu mai pot importa petrol iranian după ce Statele Unite au decis să nu mai prelungească derogarea ce le-o acorda din luna noiembrie. Washington înăspreşte astfel sancţiunile contra Iranului. Preşedintele Donald Trump doreşte să închidă total robinetul iranian şi să priveze astfel regimul de principala sursă de venituri.
În ultimele luni, Italia, Grecia şi Taiwan au decis să nu mai cumpere petrol iranian. Japonia şi Coreea de Sud au redus la minimum importurile dinspre Teheran. Dar China, India şi Turcia sunt clienţii importanţi ai Iranului şi se expun acum unor sancţiuni americane. Situaţia este în mod particular delicată pentru India, al treilea importator mondial de petrol şi care se aprovizionează şi din Iran.
După ce s-a retras, în urmă cu un an, din acordul nuclear, Washington a restabilit în noiembrie sancţiuni economice împotriva Iranului. În plus, Casa Albă a ameninţat cu sancţiuni ţările ce vor continua să facă afaceri cu Teheranul.
Purtătorul de cuvânt al ministerului iranian de Externe a denunţat în ultimele luni deciziile americane, calificându-le ilegale. De la ieşirea Statelor Unite din acordul nuclear, exporturile petroliere au scăzut la jumătate, la mai puţin de un million de barili pe zi.
Pentru unii analişti, este vorba de un anunţ politic mai degrabă decât un obiectiv realizabil. China, cel mai mare client al Iranului, nu va ceda noilor sancţiuni americane, sunt de părere analiştii adăugând că este puţin probabil ca Statele Unite chiar să ajungă să închidă de tot robinetul iranian.
China se opune sancţiunilor unilaterale impuse de Statele Unite, a precizat diplomaţia chineză, subliniind cărelaţia comercială cu Iranul este una transparentă, deschisă, legală şi legitimă. Guvernul chinez va apăra drepturile şi interesele societăţilor chineze şi va juca un rol constructiv în menţinerea stabilităţii pe piaţa mondială a energiei, adaugă autorităţile de la Beijing. China a importat 1,6 milioane de tone de petrol iranian în februarie. Este dificil de imaginat că se va putea renunţa la o astfel de cantitate într-un termen aşa de scurt.
Statele Unite, Arabia Saudită şi Emiratele Arabe Unite, trei dintre cei mai puternici producători de energie din lume se vor asigura că pieţele mondiale vor fi suficient aprovizionate, a transmis Casa Albă într-un comunicat.
Turcia, direct vizată de decizia americană a anunţat că refuză sancţiunile americane şi orice constrângere, potrivit ministrului turc de Externe.
Preşedintele Hassan Rohani susţine că Washington nu îşi va putea îndeplini dorinţa – de a opri orice export de petrol iranian. Rohani susţine că are mijloacele sale de a-şi exporta petrolul dar nu a dat explicaţii suplimentare. În acelaşi timp, a recunoscut că pe iranieni îi aşteaptă un an greu.
De partea sa, ayatolahul Ali Khamenei, a afirmat că Statele Unite şi Israelul au adoptat o poziţie de război. Situaţia este cât se poate de sensibilă.
În ultimele zile, moneda naţională a pierdut 5 puncte procentuale iar în ultimul an a scăzut cu 60%. Preţul produselor de bază a crescut. Un exemplu simplu : o ceapă costă cu 460% mai mult decât era cazul în urmă cu un an. Dar şi alte produse au înregistrat creşteri la fel de spectaculoase.
Spre exemplu, de la mijlocul lui aprilie, preţul autoturismelor nu a încetat să tot crească, cu până la 30 %. Producţia auto a scăzut iar exporturile sunt interzise.
Citeşte întreaga ştire:https://www.rfi.ro/special-paris-111166-iran-nevoit-sa-faca-fata-sanctiunilor-americane