Italia resimte criza provocată de Coronavirus. Nimeni nu se aștepta la asta

Italia este una dintre cele mai afectate țări de pandemie, iar acest lucru se resimte și în situația economică a țării.
Virusul chinezesc dă peste cap economiile tuturor țărilor afectate. Economia italiană a suferit o contracţie de 12,8% în T2 drept rezultat al restricţiilor impuse pentru a controla numărul de infecţii cu coronavirus

Biroul naţional de statistică – ISTAT – a declarat că declinul se datorează în mare parte nivelului redus al cheltuielilor de consum. Economia italiană este în prezent cu 17,7% mai mică faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. ISTAT declara la sfârşitul lunii iulie că rezultatele pentru perioada aprilie-iunie vor ajunge la 12,4% şi 17,3%.

Italia a devenit în martie prima ţară europeană care a simţit efectele totale ale pandemiei şi a impus unele dintre cele mai stricte serii de restricţii de lume. În primele trei luni ale anului, produsul intern brut (PIB) a scăzut cu 5,4%, potrivit ZF.

Cheltuielile gospodăriilor au scăzut în T2 cu 11,3% faţă de primul trimestru, în timp ce exporturile au înregistrat un declin de 26,4%. Per total, cheltuielile de consum din Italia vor pierde 16 miliarde de euro până la sfârşitul anului, o medie de 1.900 de euro per locuitor.

Peninsula va suferi cea mai gravă recesiune de la cel de-al Doilea Război Mondial, experţii estimând că PIB-ul va înregistra în 2020 o scădere cuprinsă între 8% şi 14%. Cel mai probabil, economia zonei euro se va contracta cu 8,7% anul acesta, iar şomajul în masă rămâne în continuare o posibilitate.

Declinul de 12,4% al economiei italiene în trimestrul doi din 2020, anunţat de Institutul Naţional de Statistică (Istat), este uşor mai redus decât se aştepta Guvernul, a explicat Gualtieri.
Redresarea economiei în trimestrul trei din 2020 va fi uşor mai scăzută decât 15% dar credem că nu va fi departe de această cifră”, dar evoluţia depinde de cum va evolua economia mondială şi pandemia de coronavirus (COVID-19), a declarat ministrul italian al Economiei. Acesta a anunţat că Guvernul de la Roma intenţionează să reducă anul viitor impozitul pe venit (IRPEF).
Citeşte întreaga ştire:https://evz.ro/italia-resimte-criza-provocata-de-coronavirus-nimeni-nu-se-astepta-la-asta.html