Agricultorii italieni vor ”carantină activă” pentru sezonierii români și bulgari/ În Italia începe culesul de vie în august, iar fermierii cer ca muncitorii să nu piardă 14 zile cu izolarea

Modelul este Germania, însă carantina activă este folosită și în alte țări europene, iar acum, asociaţiile Confagricoltura și Copagri cer guvernului să adopte acest sistem pentru a garanta recolta din Italia. Alarma a fost dată după decizia ministrului sănătății, Roberto Speranza, de a închide granițele cu Bulgaria și România, scrie La Stampa, citată de Rador.
Potrivit Coldiretti, „peste o sută de mii de lucrători sezonieri agricoli sosesc în fiecare an din România în Italia, număr la care se adaugă peste zece mii de cetățeni bulgari. Mulți din acești lucrători se află deja în Italia, însă suntem îngrijoraţi de faptul că impunerea carantinei va limita sosirile pentru sezonul culesului de vie care, în Italia începe în mod tradițional în luna august și continuă în septembrie și octombrie”.

Acesta este motivul pentru care Massimiliano Giansanti, președintele Confagricoltura „cere de urgență Comitetului științific și tehnic să își exprime opinia privind protocolul împărtășit de părțile speciale și Guvern la 20 mai.

Carantina activă prevede ca lucrătorii să-şi poată îndeplini sarcinile fără a pierde 14 zile de activitate, dar cu condiția ca aceștia să fie găzduiți în incinta companiei, să lucreze separat de ceilalți și să nu părăsească compania timp de 14 zile. De asemenea, Franco Verrascina, președintele Copagri, propune măsuri alternative, cum ar fi efectuarea testelor pentru depistarea Covid 19 în termen de 24 de ore de la sosirea lucrătorului, sau în timpul vizitelor efectuate înainte de angajare”.
Citeşte întreaga ştire:https://www.g4media.ro/agricultorii-italieni-vor-carantina-activa-pentru-sezonierii-romani-si-bulgari-in-italia-incepe-culesul-de-vie-in-august-iar-fermierii-cer-ca-muncitorii-sa-nu-piarda-14-zile-c.html