Cetățenii din Republica Moldova care lucrează în străinătate au trimis acasă aproape un miliard de dolari în primele trei trimestre din 2018

Moldovenii care lucrează în străinătate au trimis acasă aproape un miliard de dolari în primele trei trimestre din 2018, a anunțat vineri Banca Națională a Moldovei (BNM), citată de Europa Liberă. Proporţia remitențelor din Uniunea Europeană rămâne în creştere, la fel ca în ultimii ani, şi a ajuns la 42,9% din totalul sumelor trimise acasă de cetăţenii moldoveni din străinătate.

Contribuţia celor din Comunitatea Statelor Independente îşi păstrează tendinţa de scădere, fiind în prezent de 26,2%. Banii trimişi din diaspora sunt cea mai importantă sursă de valută a Republicii Moldova, reprezentând în ultimii 15 ani peste 20% din PIB.

Cele mai multe transferuri (48,2%) au fost efectuate în euro; urmează cele în dolari (44,7%) şi cele în ruble (7,1%).

Potrivit unui sondaj de opinie realizat în luna iulie și citat de Unimedia.md, bărbații aleg să muncească în sectorul construcțiilor din Rusia, Ucraina, dar și Portugalia, iar femeile în sectorul casnic și de îngrijire a persoanelor în Italia.

Mulți basarabeni care lucrează în Grecia și Cipru sunt angrenați în munci agricole.

Datele statistice arată că migranții moldoveni se îndreaptă în Italia – 46,9%, urmată de Federația Rusă – 22,6%, Portugalia – 9,2%, Spania – 7,8%, Germania (5,4%), Republica Cehă (4,5%) și Grecia (2,1%).

Un sondaj realizat de CBX-AXA la comanda IDIS Viitorul arată că fiecare al 5-lea moldovean intenționează să plece din țară în următoarele șase luni, iar cauzele principale sunt calitatea vieții și migrația.
Acest articol a fost preluat de pe www.g4media.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *