Cine înlocuieşte muncitorii sezonieri în Marea Britanie: ingineri, ospătari, bucătari

In timp ce mulţi oameni rămân în izolare în locuinţe, aprovizionându-se cu cele necesare traiului zilnic online sau riscând o vizită la supermarket, e uşor de pierdut din vedere lanţul de aprovizionare şi de unde ne vine mâncarea, potrivit Hotnews.

Cu numărul de infecţii COVID-19 în Regatul Unit trecând de 180.000, fermierii britanici se confruntă cu o criză a lipsei muncitorilor din ţările est-europene, necesari pentru recoltarea producţiei.Dar cu mii de britanici concediaţi sau lăsaţi acasă temporar, guvernul Marii Britanii susţine acum că politica sa oficială e de a încerca să scoată localnicii în câmp.

„Estimăm că probabil doar o treime din forţa de muncă care ar veni în mod normal în Marea Britanie este aici”, a declarat George Eustice, ministrul britanic pentru mediu şi oficialul responsabil de agricultură, în cadrul unei conferinţe de presă ţinute duminică.Guvernul va lucra cu fermierii pentru „a încuraja milioanele de muncitori rămaşi în şomaj tehnic să considere luarea unui al doilea job în agricultură, pentru a ajuta la recoltarea producţiei în iunie.

O situaţie „practic imposibilă”

La crăpatul zorilor la o fermă din Kent, în sud-estul Angliei, un grup de şase femei sunt îmbrăcate într-o combinaţie idiosincratică de tricouri şi geci de fâş. Îndoite în jos, ele culeg salată verde după salată verde din pământ, taie frunzele şi apoi le împachetează în paleţi. Directorul Fermei, Nick Ottewell, afabil şi plin de energie nervoasă, le urmăreşte. Viaţa la o fermă e îndeajuns de complexă într-un an obişnuit, potrivit acestuia. Pandemia l-a lăsat fără forţa de muncă obişnuită şi a eliminat cumpărători ca McDonald’s care obişnuia să îi cumpere salata Apollo pentru fast-food-urile lanţului.Gestionarea întregii situaţii e „practic imposibilă”. Fermierul se îndoieşte că va reuşi să îşi acopere măcar costurile în acest an.

Familia Betts deţine ferma respectivă şi o lucrează de la începutul anilor 1900. Ottewell estimează că le lipsesc în jur de 45 de muncitori, iar timpul trece. În două săptămâni vor trebui să adune cea mai importantă recoltă: salata iceberg.

Însă chiar şi fără să publice anunţuri, peste 50 de localnici s-au interesat de un loc de muncă la fermă, aflând de situaţie din vorbă în vorbă şi din poveştile relatate de presa locală.Ottewell a ales opt dintre ei pentru a fi instruiţi, o combinaţie de tineri şi bătrâni, femei şi bărbaţi, strânşi într-o conferinţă în aer liber pentru o introducere cu respectarea distanţării sociale.

„Un lucru onorabil de făcut”

Daniel Martin, în vârstă de 32 de ani, stă într-o chicinetă vizavi de un trainer cu un laptop. Până recent lucra ca inginer civil, jucând un rol important în industria de construcţii britanică. Apoi a izbucnit pandemia coronavirus şi a fost lăsat acasă.

„Cu şantierele de construcţii închise, o grămadă de clienţi şi-au încetat activitatea”, explică acesta. „Aşa că n-am mai avut ce face”.

Unul din prietenii săi lucra la fermă şi Martin s-a gândit că în loc să stea cu fundul pe canapea toată vara, ar fi mai interesant să opereze un stivuitor.

„Am vrut doar să fiu activ, să mă implic. Mă ţine în formă, mă scoate din casă, altfel suntem izolaţi la domiciliu. Îmi face plăcere să fiu afară”, a declarat Martin pentru CNN.

„M-am săturat să fiu în casă şi să nu câştig bani” le-a spus reporterilor Sally Penfold, 45 de ani.

„Am vrut doar să ies afară şi să fac vreun fel de muncă. Cred că aprovizionarea naţiunii cu mâncare este chiar un lucru onorabil de făcut”.
Citeşte întreaga ştire:https://www.bursa.ro/cine-inlocuieste-muncitorii-sezonieri-in-marea-britanie-ingineri-ospatari-bucatari-29915936