Grecia. Dacă refuzi masca în supermarket, amenda face cât 3-4 nopţi de cazare!

Turiştii aflaţi în Grecia sunt obligaţi să poarte măşti în magazine şi supermarketuri. Autorităţile elene au impus această regulă începând din 19 iulie, după ce numărul persoanelor infectate cu COVID – 19 a început să crească. Amenda nu este deloc de neglijat: 150 de euro, bani cu care în insulele greceşti te poţi caza trei sau patru nopţi. Mbine, dacă ştii unde şi când să cauţi.
Anunțul a fost făcut pe o reţea de socializare de Panagiotis Stampoulidis, secretarul general al Comerțului și Protecției Consumatorilor. Acesta a precizat că decizia aparţine Comitetului Național pentru Protejarea Sănătății Publice împotriva COVID-19.
Autorităţile de la Atena au anunţat toleranţă zero şi cred că prin impunerea acestei obligativităţi şi pentru turişti, dar şi pentru localnici, pot controla numărul de îmbolnăviri.
Până acum, Grecia a scăpat ieftin, iar autorităţile nu vor să-şi asume niciun fel de riscuri având în vedere că turiştii sosesc în număr tot mai mare.
De la începutul lunii iulie, cazurile de infectare cu COVID – 19 sunt tot mai dese: la sfârşitul săptămânii trecute, numărul cazurilor de infectare cu COVID-19 a ajuns la 3.964 în Grecia, dintre care 16 în rândul turiștilor.
Vineri, un bărbat infectat şi-a pierdut viaţa, bilanţul deceselor ajungând la 194.
Şi alte state au luat decizii similare: amenda pentru nepurtarea măştii în spaţiile de interior este de 135 de euro în Franţa şi de 100 de euro în Spania.

Ce spune MAE

„În continuarea informațiilor privind situația turiștilor români aflați în Republica Elenă, Ministerul Afacerilor Externe precizează că în cursul zilei de ieri, 17 iulie a.c., Ambasada României la Atena a fost notificată cu privire la doi cetățeni români aflați în Insula Creta și care au fost confirmați pozitiv pentru infecția cu COVID-19 în urma testului efectuat la intrarea pe teritoriul Republicii Elene. Aceștia au fost transferați în unitatea hotelieră în care își vor efectua carantina, împreună cu membrii de familie, tot cetățeni români”, au transmis reprezentanţii Ministerului Afacerilor Externe, potrivit căruia un cetățean român aflat în insula Santorini, a fost confirmat pozitiv pentru infecția cu COVID-19 în urma testării la intrarea în Grecia.

Reguli ferme la graniţă

„Cu privire la condițiile de intrare pe teritoriul Republicii Elene, MAE reamintește că, începând cu data de 15 iulie, ora 00.01, pe lângă formularul electronic, respectiv codul QR, cetățenii români trebuie să prezinte la intrarea pe teritoriul Greciei prin punctul de frontieră de la Kulata-Promachonas și testul molecular negativ pentru infecția cu COVID-19, prelevat cu maximum 72 ore înainte de momentul intrării pe teritoriul Greciei. Testele trebuie efectuate în laboratoare acreditate, iar certificatele trebuie să fie prezentate în limba engleză și să conțină numele și prenumele persoanei testate, precum și seria și numărul cărții de identitate sau ale pașaportului persoanei respective. De asemenea, conform informațiilor comunicate în mod public de către autoritățile elene pe site-ul https://travel.gov.gr, MAE subliniază că formularul electronic (Passenger Locator Form) poate fi completat inclusiv în cursul zilei anterioare intrării pe teritoriul Greciei”, spun reprezentanţii MAE.
Ministerul Afacerilor Externe reamintește că cetățenii români pot solicita asistență consulară la numerele de telefon ale Ambasadei României la Atena 00302106774035 și Consulatului General al României de la Salonic 00302310340088, apelurile fiind redirecționate către Centrul de Contact și Suport al Cetățenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center, în regim de permanență. De asemenea, cetățenii români care se confruntă cu o situație dificilă, specială, cu un caracter de urgență, au la dispoziție şi telefonul de urgență al misiunii diplomatice a României în Republica Elenă 00306978996222 și al Consulatului General al României de la Salonic 00306946049076.
Ministerul Afacerilor Externe recomandă consultarea paginilor de internet: https://www.mae.ro/node/51914, http://atena.mae.ro, http://salonic.mae.ro, https://ec.europa.eu/consularprotection/content/travel-advice_ro și www.mae.ro
Zilele trecute, alți opt români au fost confirmați pozitiv în Grecia, în Corfu, Salonic, Atena, Creta și Evia. Potrivit MAE, alţi patru turişti români au fost confirmaţi pozitiv în Thassos şi Lefkada.
Citeşte întreaga ştire:https://www.tribuna.ro/stiri/eveniment/grecia-daca-refuzi-masca-in-supermarket-amenda-face-cat-3-4-nopti-de-cazare-153166.html