Noi tensiuni între populiștii din Italia, după o anchetă de corupție care vizează un subsecretar de stat al Ligii lui Salvini

Noi tensiuni au izbucnit în coaliția populistă care conduce Italia, după o anchetă pentru corupție a procurorilor din Roma care îl vizează pe consilierului economic al vicepremierului Matteo Salvini, scrie Bloomberg.

Armando Siri, subsecretar la Ministerul Infrastructurii și Transporturilor, este suspectat că a primit mită 30.000 de euro pentru a încerca să introducă un amendament în perspectivele economice ale Guvernului și care ar fi favorizat oameni de afaceri din industria energiei regenerabile, a relatat agenția de presă Ansa. Amendamentul nu a fost însă aprobat.

Ancheta a declanșat noi dispute între Liga lui Salvini și Mișcarea Cinci Stele a vicepremierului Luigi Di Maio, care și-a axat campania pe lupta împotriva corupției politice. Danilo Toninelli, ministrul Transporturilor și Infrastructurii din partea M5S, a anunțat că suspendă mandatul lui Siri în așteptarea clarificării anchetei.

Liderul Ligii, Matteo Salvini, a declarat reporterilor, în timpul unei vizite în Calabria, că acuzațiile sunt „absurde”. „Îl cunosc, îl respect, nu am îndoieli, pe lângă aceasta vorbim despre ceva care nici măcar nu s-a concretizat” în programul economic, a mai spus acesta, citat de Ansa.

Liga a publicat o declarație în care își exprimă „deplina încredere” în subsecretarul Siri și spune că acesta a acționat corect. „Speranța este că ancheta va fi rapidă, astfel încât să nu rămână vreo îndoială.”

Siri a declarat că „respinge categoric” acuzațiile, adăugând că va cere să fie audiat imediat de procurori.

Di Maio i-a cerut lui Siri să demisioneze dacă acuzațiile sunt dovedite. „Un subsecretar investigat pentru evenimente ce au legătură cu Mafia este ceva serios”.

Salvini a replicat că nu a cerut niciodată politicienilor din M5S, inclusiv primarului Romei, Virginia Raggi, și altor parlamentari, să demisioneze atunci când au fost vizați de acuzații de corupție.
Ansa a relatat că ancheta a fost demarată în capitala siciliană Palermo și s-a concentrat asupra unui om de afaceri care ar fi avut legături cu Mafia. 

Siri este suspectat că a primit mită de la un profesor universitar care a elaborat programul în domeniul energiei al Ligii, dar nu știa despre legăturile dintre cei doi bărbați, a adăugat Ansa.

Liderii populiști ai Italiei s-au confruntat public în primul an de guvernare în repetate rânduri, având viziuni diferite în mai multe probleme, de la despăgubirea deponenților care și-au pierdut economiile în urma falimentului unor bănci până la proiectul căii ferate de mare viteză TAV. Acest articol a fost preluat de pe https://www.hotnews.ro/stiri-international-23096353-noi-tensiuni-intre-populistii-din-italia-dupa-ancheta-coruptie-care-vizeaza-subsecretar-stat-ligii-lui-salvini.htm

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *