Protestul „Black Lives Matter”. Confruntări cu poliția în fața Casei Albe, jafuri la New York

Statele Unite ale Americii sunt în pragul unui război civil, avertizează jurnaliștii americani, după ce 30 de orașe au fost cuprinse de proteste violente. Revoluția televizată vine ca urmare a faptului că George Floyd, un bărbat de culoare, și-a pierdut viața după ce un ofițer de poliție alb a stat aproape 9 minute cu genunchiul pe gâtul lui. Agentul nu s-a lăsat înduplecat de rugămințile disperate ale victimei încătușate, care spunea că nu poate să respire.
ACTUALIZARE LUNI, 1 IUNIE ORA 8:00 În timp ce mii de oameni erau adunați la miting din Minneapolis, un camion cisternă s-a îndreptat în plină viteză către ei. Ca printr-o minune, nimeni nu a fost rănit. Șoferul a fost arestat.

ACTUALIZARE LUNI, 1 IUNIE ORA 5:30 A început o nouă noapte de proteste, a șasea, în Statele Unite. Dacă la Minneapolis, orașul unde s-a petrecut tragedia lui George Floyd, lucrurile par să se mai fi liniștit, la Washington și New York lucrurile încep să ia o întorsătură tot mai urâtă.

Chiar în fața Casei Albe, este multă tensiune. Protestatari foarte furioși se confruntă cu poliția și au aprins un foc. Poliția recurge la gaze iritante, iar protestatarii aruncă cu petarde.
La New York, sunt foarte mulți oameni pe străzi și, potrivit imaginilor transmise în direct de CNN, magazinele sunt devastate. O mașină incendiată în mijlocul unui bulevard i-a făcut pe oameni să se înghesuie încercând să se îndepărteze și s-au creat o mică busculadă.

Potrivit CNN, Chiara de Blasio, fiica primarului New Yorkuklui, Bill de Blasio, a fost arestată sâmbătă noaptea împreună cu alți protestatari, pentru că a încălcat legea care interzice adunările publice. Ulterior, a fost eliberată.

Din ce în ce mai mult se vorbește în media americane despre existența unor provocatori în rândul manifestanților.

Manifestațiile din SUA, care au început sub sloganul „Black Lives Matter” – sau prescurtat BLM (Viața oamenilor de culoare contează) – , au dorit inițial să atragă atenția asupra rasismului care încă persistă în societatea americană, dar s-au transformat treptat în furie și adevărate acțiuni anarhice.

În SUA vedem acum adevărate scene de război, mașini de poliție vandalizate, incendiate, supermarketuri jefuite. „Target”, unul dintre cele mai mari lanțuri de magazine, și-a închis marea majoritate a filialelor. Dar faptele nu se opresc aici și vin informații despre fapte din ce în ce mai grave:

Un ofițer din Jacksonville a fost înjunghiat în gât și e acum la spital.

Sunt cel puțin 6 morți și deja peste 1.500 de arestări.

La New York, o mașină de poliție a intrat direct într-un grup de protestatari.

În multe state a fost chemată în ajutor Garda Națională.
Ca un vast câmp de război
Mii de poliţişti şi soldaţi patrulau duminică în cele mai mari oraşe americane, a doua zi după o noapte cu manifestaţii care au degenerat în violenţe.

Violenţele au cuprins sâmbătă seara New York, Philadelphia, Dallas, Las Vegas, Seattle, Des Moines, Memphis, Los Angeles, Atlanta, Miami, Portland, Chicago şi capitala Washington. Guvernatorii statelor respective au apelat la Garda Naţională, iar unii au decretat restricţii de circulaţie.

Traficul rutier a fost întrerupt, maşini şi magazine au fost incendiate, iar forţele de ordine, desfăşurate în număr mare, au ripostat cu gaze lacrimogene şi, în unele cazuri, cu gloanţe de cauciuc.

Circa 5.000 de soldaţi ai Gărzii Naţionale au fost desfăşuraţi în 15 state şi în Washington DC, iar alţi 2.000 au fost plasaţi în stare de alertă pentru a fi gata să intervină dacă va fi necesar.

Jurnaliștii, victime ale violențelor
Sediul CNN a fost vandalizat acum două nopți. Mai mulți jurnaliști, de altfel, au devenit victime colaterale: unii arestați, alții împușcați cu gloanțe de cauciuc, o jurnalistă a fost orbită de un astfel de proiectil, iar un cameraman Reuters susține ca a fost țintit deliberat în față, deși avea la vedere și legitimația de presă, și camera de filmat pe umăr.

Sâmbătă dimineaţa, un jurnalist de la canalul de informare Fox News, care se afla în faţa Casei Albe, a fost hărţuit de manifestanţi şi urmărit mai multe sute de metri înainte ca poliţia să-i disperseze pe agresori.

„Dacă voi sunteţi manifestanţi, faceţi ceea ce vi se pare corect, dar nu ne împiedicaţi să ne facem munca pentru public”, a cerut sâmbătă Societatea jurnaliştilor profesionişti (SPJ).

Preşedintele american Donald Trump a retrimis pe Twitter un mesaj în care explică: „Ironie a sorţii, sediul CNN a fost atacat de manifestanţi pe care canalul i-a prezentat ca nobili şi drepţi. Oops!”.

După alegerea sa, şeful statului atacă frecvent media pe care o acuză de deformarea adevărului, ba chiar că ar fabrica informaţii false în scopul de a-i dăuna lui. El le-a calificat cu regularitate „inamici ai poporului”, cu menţiune specială pentru CNN, ţinta sa favorită.

25 de orașe din 16 state americane au impus restricții pe timp de noapte în încercarea de a stăvili cumva protestele.

Trump, acuzat că toarnă gaz peste foc
Președintele Donald Trump este acuzat că a turnat gaz peste foc. El a promis să stopeze violenţa colectivă şi a denunțat mișcările radicale de stânga, cerând ca mișcarea antifascistă Antifa să fie declarată organizație teroristă.

Potrivit instrucţiunilor sale, unităţile ale poliţiei militare au fost puse în stare de alertă pentru a putea interveni eventual la Minneapolis în termen de patru ore.

Sâmbătă, Trump îi ameninţase pe manifestanţii care s-ar apropia prea mult de Casa Albă că vor fi primiţi cu „câinii cei mai feroce şi armele cele mai ameninţătoare”, cuvinte criticate de opoziţia democrată.

„El ar trebui să unifice ţara noastră şi nu să aţâţe flăcările”, a declarat duminică preşedinta democrată a Camerei Reprezentanţilor, Nancy Pelos, la ABC.
Citeşte întreaga ştire:https://www.digi24.ro/stiri/externe/sua/protestul-black-lives-matter-focul-si-furia-se-extind-in-statele-unite-cu-ecouri-pana-in-europa-1316011