Spania – Duminică, pentru prima dată de la debutul epidemiei, nu a fost înregistrat niciun deces

Luni, pentru prima dată de la începutul crizei sanitare, autoritățile spaniole nu au raportat nicio nouă victimă în buletinele oficiale al epidemiei. Pentru prima dată din luna martie până acum, de când se contabilizează cifrele crizei sanitare, numărul total de decese provocate de coronavirus este același cu cel raportat în urmă cu 24 de ore, relevând această mult așteptată situație.

Potrivit comunicatului de luni după-amiază, Spania nu a raportat nici un nou deces, dar încă însumează noi cazuri de contagieri.

71 de noi infectați s-au înregistrat în ultimele 24 de ore, deși și această cifră lasă loc la o lectură pozitivă, deoarece este a doua zi în care numărul noilor îmbolnăviți este de sub 100 de cazuri.

O evoluție pozitivă, fără nicio indoială, cu doar 35 de noi decese înregistrate în ultima săptămână, dintr-un total de 27.127 de persoane care și-au pierdut viața de la debutul epidemiei.

27.127 este, evident, o cifră care reprezintă doar decesele confirmate prin testele oficiale, deoarece alte studii estimează că numărul real de victime este de peste 43.000 de persoane. O cifră surprinzătoare, dar care a rezultat dintr-un simplu calcul aritmetic realizat de o secție de monitorizare a mortalității a Institutului Național de Sănatate Carlos III din Madrid.

Specialiștii spanioli nu au făcut decât să scadă numărul de decese înregistrate oficial anul trecut între 13 martie și 22 mai din cele înregistrate anul acesta în aceeași perioadă, ceea ce a relevat această surprinzătoare cifră. O diferență de cel puțin 16.000 de decese în plus față de rapoartele oficiale, decese care, cel mai probabil, au fost cauzate de covid-19, dar nu au fost confirmate de testele realizate de autoritățile sanitare și, în consecință, nu au fost incluse în graficele epidemiei.

Studii similare, în care s-au comparat decesele înregistrate anul trecut cu cele din anul acesta, realizate de sistemul de pensii sau de serviciile funerare, relevă, de asemenea, cifre foarte diferite de cele consemnate în rapoartele oficiale, prezentând evaluări care depășesc 49.000 de victime.

Dar nu este singura cifră din rapoartele sau estimările oficiale care este pusă la îndoială în aceste zile, gestiunea crizei sanitare a devenit un teren politic tensionat în care opoziția contestă majoritatea afirmațiilor făcute de autoritățile centrale.

Mai nou, un primar conservator al municipiului Torrejón de Ardoz, o localitate aflată la doar 20 de km de Madrid, a hotărât să realizeze un exhaustiv test de seroprevalență pentru a demonstra că estimările realizate de guvernul Spaniei, prin propriul studiu de evaluare a răspândirii epidemiei în teritoriu, sunt eronate și nu reflectă adevărata magnitudine a crizei sanitare. Deși campania de testare a populației, a întregii populații a municipiului Torrejón de Ardoz, este abia la jumătate, cifrele acestui studiu relevă, repet, cu rezultate provizorii, că un procent de cel puțin 20% din cei aproape 130.000 de locuitori ai acestei localități este sau a fost contagiat cu noul coronavirus. Un procent mult superior față de estimările Ministerul Sănătății, care calcula, prin intermediul propriului studiu de seroprevalență, că rata de contagiere în această regiune nu ar fi decât de 11%.
Citeşte întreaga ştire:https://www.rfi.ro/social-121668-spania-duminica-prima-data-debu-epidemiei-niciun-deces