Statele Unite iau noi măsuri dure împotriva Venezuelei: Americanii avertizează că nu vor sta pasivi la subminarea democraţiei de către regimul lui Maduro
Statele Unite au început să ia măsuri dure împotriva autorităţilor din Venezuela. Administraţia de la Washington a impus sancţiuni asupra ministrului venezuelean de Externe, Jorge Areazza, şi a anunţat că oficialii guvernului de la Caracas vor fi traşi la răspundere pentru acte de corupţie.
Decizia a venit ca urmare a arestării unui consilier al liderului opoziţiei, Juan Guaido, de către autorităţile de la Caracas.
Statele Unite îl acuză pe preşedintele socialist Maduro pentru criza economică în care se zbate Venezuela şi pentru subminarea democraţiei.
Statele Unite nu vor sta pe margine, să privească cum regimul Maduro încalcă dreptul oamenilor la sănătate și democrație, a declarat secretarul Trezoreriei SUA, Steven Mnuchin.
Drept urmare, bunurile deţinute de Maduro şi ginerele său, ministrul de Externe, Jorge Areazza, în Statele Uniteau fost confiscate, iar cetăţenilor americani li s-a interzis să încheie orice tranzacţie cu aceştia.
Ministerul de Externe din Venezuela a calificat sancțiunile ca fiind unilaterale și ilegale.
Aceste noi sancţiuni vin după ce administraţia de la Washington a decis să interzică tranzacţiile financiare cu compania petrolieră venezueleană de stat.
Preşedintele autoproclamat al Venezuelei, Juan Guaido, a anunţat preluarea controlului asupra activelor Venezuelei în străinătate pentru a evita ca Maduro să le delapideze în cazul în care va părăsi puterea.
Venezuela este unul din cei mai mari producători de petrol din lume, iar compania de stat Petroleos de Venezuelaeste o sursă importantă de valută care întăreşte regimul lui Maduro, chiar dacă ţara se află într-o profundă criză economică.
De asemenea, trezoreria americană a adus acuzaţii împotriva judecătorului venezuelean Carol Padilia, pentru implicare în arestarea unui consilier al liderului opoziţiei Juan Guaido, la 21 martie.
Administrația Trump l-a recunoscut pe liderul opoziției, Juan Guaido, după ce acesta s-a proclamat președinte interimar la 23 ianuarie și i-a cerut lui Maduro să renunțe la funcție.
Venezuela se află în criză după ce Maduro şi-a început cel de-al doilea mandat prezidenţial, la 10 ianuarie, în urma alegerilor din mai 2018 despre care opoziţia şi o mare parte a comunităţii internaţionale au afirmat că au fost fraudate. Citeşte întreaga ştire:https://www.b1.ro/stiri/externe/sua-sanctiuni-venezuela-273999.html